Deficitul mondial de cipuri afectează tot mai multe industrii. După sectorul auto și cel tehnologic, lipsa semiconductorilor perturbă ”minarea” de bitcoin, după explozia criptomonedei
Criptomonede, bitcoin, monede digitale
Un deficit mondial de cipuri perturbă producţia de echipamente utilizate pentru "minare" de bitcoin, un sector dominat de China, situaţie care a condus la creşterea explozivă a preţurilor la echipamentele de minare.
Această criză îi afectează mai ales pe micii "mineri" de bitcoin, accelerând un proces de consolidare a industriei de care ar urma să profite marii jucători, mulţi din afara Chinei.
"Minarea" de bitcoin este un proces urmărit îndeaproape de traderii şi utilizatorii celei mai importante criptomonede, deoarece cantitatea de bitcoin pe care o produc şi o vând pe piaţă afectează oferta şi preţul.
Vineri bitcoin se tranzacţiona la aproximativ 32.000 de dolari, cu 20% mai puţin faţă de nivelul record înregistrat în urmă cu două săptămâni, dar cu aproape 700% peste minimul de 3.850 de dolari înregistrat în luna martie a anului trecut.
"Nu există suficiente cipuri pentru a sprijini producţia de echipamente de minare", spune Alex Ao, vicepreşedintele firmei Innosilicon, un designer de cipuri şi un mare furnizor de echipamente de "minare", scrie Agerpres.
Firmele care se ocupă cu "minarea" de bitcoin utilizează computere puternice, cu o arhitectură specială, care verifică tranzacţiile cu bitcoin. Taiwan Semiconductor Manufacturing Co şi Samsung Electronics Co sunt principalii producători de cipuri cu design special pentru computerele folosite la "minarea" de bitcoin. Însă, aceste companii vor să dea prioritate livrărilor de cipuri către sectoare precum echipamentele electrocasnice, în cazul cărora cererea este mult mai stabilă, susţine Alex Ao.
Deficitul global de cipuri întrerupe operaţiunile de producţie pentru o gamă largă de dispozitive, incluzând automobile, laptopuri şi telefoane mobile.
Cererea pentru echipamente utilizate pentru "minarea" de bitcoin a crescut exploziv, pe măsură ce preţul criptomonedelor a crescut, subliniază Gordon Chen, cofondator la firma GMR, un miner de bitcoin.
"Când creşte preţul la aur ai nevoie de mai multe lopeţi. Când creşte preţul laptelui vrei să ai mai multe vaci", spune Gordon Chen.
Lei Tong, director de operaţiuni pentru servicii financiare la Babel Finance, o firmă care acordă împrumuturi minerilor de bitcoin, a susţinut că "aproape toţi minerii importanţi urmăresc piaţa pentru echipamente de minare şi sunt dispuşi să plătească preţuri mari pentru maşinile second-hand".
"Volumul achiziţiilor din America de Nord a fost unul uriaş, reducând oferta în China", a spus Lei Tong, adăugând că mulţi mineri plasează comenzi pentru echipamente de minare care vor putea fi livrate în lunile august şi septembrie.
Monedele virtuale sunt o reprezentare digitală a valorii care nu este emisă sau garantată de o bancă centrală sau de o autoritate publică, nu este în mod obligatoriu legată de o monedă instituită legal şi nu deţine statutul legal de monedă sau de bani, dar este acceptată de persoane fizice sau juridice ca mijloc de schimb şi care poate fi transferată, stocată şi tranzacţionată în mod electronic.
Tehnologia blockchain utilizează criptografia pentru a crea un registru digital de date în care sunt incluse tranzacţiile utilizatorilor. Practic, este vorba despre un sistem prin care toate tranzacţiile sunt arhivate şi autentificate în mod public, fără să mai fie nevoie de un singur deţinător al informaţiei.
Pe acelasi subiect: