Anterior, Qualcomm a respins ca insuficientă o ofertă de preluare în valoare de 117 miliarde de dolari lansată de Broadcom, în ceea ce ar fi fost cea mai mare tranzacţie încheiată vreodată în sectorul tehnologiei.

"Există dovezi credibile care mă fac să cred că Broadcom, prin exercitarea controlului asupra Qualcomm, ar putea acţiona în moduri care să ameninţe securitatea naţională a SUA", se arată în decretul prezidenţial semnat luni de Donald Trump.

Este pentru a cincea oară când preşedintele SUA blochează o operaţiune de preluare în urma obiecţiilor exprimate de Comisia pentru Investiţii Străine în SUA (CFIUS), care analizează implicaţiile asupra securităţii naţionale care ar apărea în urma preluării unor companii americane de către firme străine.

Qualcomm, unul dintre primii producători de cipuri pentru telefoane mobile, furnizează cipurile de modem utilizate de firme precum Apple, Samsung şi LG pentru ca telefoanele lor să se conecteze la reţelele de date wireless.

Dacă ar fi reuşit să preia Qualcom, Broadcom ar fi devenit furnizorul principal de cipuri utilizate în cele aproximativ 1,5 miliarde de smartphone-uri vândute la nivel mondial în acest an.