Există mai multe motive pentru această problemă, susţin analiştii şi directorii din industria semiconductorilor, precum achiziţiile masive de cipuri ale producătorului chinez Huawei Technologies, care este vizat de sancţiunile americane, un incendiu la o fabrică de cipuri din Japonia, carantinele introduse în Asia de Sud-Est şi o grevă în Franţa.

Mai importantă însă este lipsa de investiţii în fabrici pentru producţia de cipuri de 8-inchi, ceea ce înseamnă că producătorii de cipuri, care sunt în principal firme din Asia, au probleme în a majora producţie pe măsură ce cererea pentru telefoane 5G, laptop-uri şi smartphone-uri înregistrează o revenire peste aşteptări.

"Pentru întreaga industrie a echipamentelor electronice, ne confruntăm cu un deficit de componente", a spus Donny Zhang, directorul general al companiei chineze Sand and Wave, care se confruntă cu întârzieri în obţinerea unui component care era crucial pentru căştile la care compania lucrează. "Iniţial, intenţionam să finalizăm producţia într-o lună dar acum se pare că vom termina în două luni", a adăugat Donny Zhang, potrivit Agerpres.

O sursă de la un furnizor japonez de componente pentru electronice a spus că firma se confruntă cu un deficit de cipuri WiFi şi Bluetooth şi înregistrează întârzieri de până la 10 săptămâni.

Industria auto din China, care a semnalat această problemă la începutul acestei luni, se aşteaptă ca producţia unor constructori auto chinezi să fie afectată în primul trimestrul al anului următor, a declarat un oficial din Asociaţia producătorilor chinezi de automobile.

Cererea consumatorilor chinezi, în special pentru autoturisme, şi-a revenit neaşteptat de rapid după criza coronavirusului, iar comenzile pentru alte produse precum laptop-uri şi smartphone-uri în regiunile care se confruntă în continuare cu restricţii, precum Europa şi SUA, şi-au revenit şi ele.

"Deoarece aceste produse concurează pentru aceleaşi resurse de fabricaţie, deficitul se resimte asupra tuturor acestor sectoare", a susţinut Kevin Anderson, analist la Omdia.

Producătorul olandez de cipuri pentru industria auto NXP Semiconductors şi-a informat clienţi că trebuie să majoreze preţurile pentru toate produsele din cauza unor creşteri semnificative ale costurilor materialelor şi a unui deficit de cipuri. "Comenzile şi-au revenit mult mai rapid decât ne aşteptam", a declarat directorul general de la NXP, Kurt Sievers pentru cotidianul german Handelsblatt.

Alte motive pe termen scurt pentru deficitul de chipuri includ stocurile de chipuri făcute de producătorul chinez de echipamente de telecomunicaţii Huawei înainte de mijlocul lunii septembrie, când furnizorii săi au trebuit să respecte sancţiunile americane. Această problemă a fost agravată de rivalii Huawei, precum Xiaomi, care încearcă să îşi crească cota de piaţă prin majorarea comenzilor pentru componente.

De asemenea, producătorii de electronice inclusiv Panasonic Corp şi Yamaha Corp, au avertizat şi ei că se confruntă cu un deficit de chipuri care încetineşte producţia de echipamente audio şi camere video, după ce în luna octombrie un incendiu a provocat pagube unei fabrici de cipuri deţinută de firma japoneză Asahi Kasei Microdevices Corp (AKM).

Potrivit analiştilor, această creştere explozivă a cererii a făcut ca fabricile care produc cipuri de 8-inchi, care de obicei produc cipuri mai vechi şi mai puţin sofisticate, să fie supuse la presiuni. Grupul TSMC din Taiwan domină piaţa pentru producţia de cipuri pe bază de contract, urmat de Samsung şi firme precum SMIC, GlobalFoundries şi UMC.

"Problema pare a fi în principal la producători", a spus o sursă din industria europeană de semiconductori, adăugând că în special TSMC şi GlobalFoundries par a fi supuşi la presiuni. "Se pare că sunt aproape la limită", a menţionat sursa referindu-se la TSMC.