Planul, menit să protejeze Rusia în faţa sancţiunilor internaţionale, mai ales în faţa celor adoptate de SUA, "a fost trimis spre analiză Guvernului", a precizat Anton Siluanov, potrivit Agerpres.

Consilierul Kremlinului pentru finanţe, Andrei Belusov, a declarat miercuri, în timpul Săptămânii Energetice a Rusiei, că însuşi preşedintele Vladimir Putin le-a cerut miniştrilor să elaboreze un plan pentru diminuarea dependenţei economiei ruse de dolarul american.

Dar Kremlinul a precizat apoi că nu se are în vedere renunţarea totală la tranzacţiile în dolari americani sau interzicerea acestora.

La rândul său, Guvernul rus a menţionat că este vorba doar despre "diminuarea dependenţei economiei ruse faţă de dolar", prin crearea, printre alte măsuri, a unor "stimulente şi mecanisme de schimb a monedelor naţionale în tranzacţiile de comerţ exterior".

Conform cotidianului Izvestia, ideea principală ar fi ca unele state, precum China sau ţările din zona euro, să accepte crearea unor conturi în moneda lor.

Andrei Kostin, directorul general al băncii ruseşti de stat VTB, spun însă că Rusia ar putea extinde utilizarea rublei în tranzacţiile internaţionale, dar este puţin probabil să interzică dolarul SUA.

"O utilizare mai extinsă a rublei ar majora afacerile băncilor ruseşti şi ar îmbunătăţi competitivitatea. Este imposibil să abandonăm dolarul, este o utopie, nimeni nu va interzice dolarii în Rusia şi nu-i va restricţiona", le-a declarat jurnaliştilor şeful celei de-al doilea grup bancar rusesc.

Potrivit analiştilor agenţiei de evaluare financiară Fitch, Banca Centrală a Rusiei are suficiente rezerve de dolari americani - circa 30 de miliarde - pentru a reacţiona în faţa unor eventuale restricţii privind tranzacţiile în această monedă.

Şi băncile din Rusia ar avea la rândul lor lichidităţi cuprinse între 13 şi 14 miliarde de dolari americani, sume suficiente pentru acoperirea a circa jumătate din depozitele constituite de cetăţenii ruşi.