Cei doi mari producători mondiali de ţiţei a informat SUA despre acest acord înaintea unei întâlniri cu alţi producători de petrol care a avut loc la Alger, au declarat, pentru Reuters, mai multe surse din apropierea acestui dosar, potrivit Agerpres.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a dat vina pe Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) pentru preţul ridicat al petrolului şi a cerut acesteia să îşi majoreze producţia pentru a face posibilă o scădere a preţului combustibililor la pompă înaintea alegerilor pentru Congresul SUA, care vor avea loc în data de 6 noiembrie.

Sursele citate de Reuters susţin că luna trecută ministrul saudit al Energiei, Khalid al-Falih, şi omologul său rus, Alexander Novak, au avut o serie de întâlniri la care au convenit să îşi majoreze producţia de petrol începând din luna septembrie şi până în luna decembrie a acestui an, în condiţiile în care atunci cotaţia ţiţeiului se îndrepta spre nivelul de 80 de dolari per baril. În prezent, un baril de petrol este cotat la peste 85 de dolari.

"Ruşii şi saudiţii au convenit să pompeze mai mult petrol pe piaţă, însă au decis să facă acest lucru pe tăcute, pentru a nu părea că acţionează la comanda lui Trump", a declarat una dintre surse.

"Ministrul saudit al Energiei l-a informat pe secretarul american al Energiei, Rick Perry, că Arabia Saudită îşi va majora producţia dacă clienţii săi vor cere mai mult petrol", a declarat o altă sursă.

Miercuri, un baril de ţiţei Brent era cotat la 85,30 dolari, în creştere cu 0,6%, în timp ce barilul de ţiţei U.S. West Texas Intermediate (WTI) era stabilit la 75,55 dolari, în creştere cu 0,4%. În perioada care a trecut de la mijlocul lunii august şi până în prezent, cotaţia petrolului Brent şi WTI a crescut cu aproximativ 20%, respectiv 17%.