Kremlinul a fost notificat în cursul zilei asupra deciziei, a arătat un înalt oficial al Departamentului de Stat, potrivit Agerpres.

Serghei Skripal (66 de ani), fost colonel GRU (Serviciul de informaţii al armatei ruse), şi fiica sa, Iulia (33 de ani), s-au aflat timp de mai multe săptămâni la terapie intensivă, fiind găsiţi pe 4 martie în stare de inconştienţă pe o bancă, în Salisbury, după ce o formă lichidă a agentului neurotoxic Noviciok a fost aplicată pe uşa de la intrare a casei lor.

Ţările europene şi Statele Unite au expulzat 100 de diplomaţi ruşi după atac, în cea mai puternică acţiune contra Rusiei a lui Donald Trump de la preluarea mandatului.

Purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Heather Nauert, a spus că Statele Unite au stabilit că Rusia "a folosit arme chimice sau biologice, încălcând legislaţia internaţională, ori a folosit arme biologice sau chimice letale împotriva propriilor cetăţeni".

Sancţiunile vor acoperi mărfuri controlate sensibile din punct de vedere al securităţii naţionale, le-a spus reporterilor un înalt oficial al Departamentului de Stat, citând legea americană din 1991 privind eliminarea folosirii armelor chimice şi biologice.

Vor exista, totuşi, unele excepţii în cazul zborurilor spaţiale şi al cooperării guvernamentale în domeniu, dar şi în ce priveşte siguranţa avioanelor de pasageri, situaţii care vor fi analizate de la caz la caz.

"Comerţul afectat ar putea ajunge la sute de milioane de dolari", a adăugat oficialul.

El a spus că un al doilea rând de sancţiuni "mai draconice" vor fi impuse după 90 de zile în cazul în care Rusia nu dă "asigurări fiabile" că nu va mai folosi arme chimice şi nu va permite inspecţii la faţa locului ale Naţiunilor Unite sau ale altor grupuri de observatori internaţionali.

"Dacă aceste criterii nu sunt îndeplinite - decizia ţine de Rusia - o a doua rundă de sancţiuni (...) va fi impusă", a mai arătat oficialul. "Acestea sunt în general mai severe decât prima rundă", a conchis acesta.

Un purtător de cuvânt al guvernului britanic a salutat anunţul Washingtonului: "Răspunsul internaţional puternic la utilizarea unei arme chimice pe străzile din Salisbury trimite un mesaj fără echivoc Rusiei că comportamentul său provocator, nesăbuit, nu va rămâne fără reacţie".