Rep. Moldova vrea gaze românești. Ministrul economiei de la Chișinău spune că nu va negocia un nou acord cu rușii de la Gazprom
Gaze naturale
Republica Moldova nu va negocia deocamdată un nou acord cu furnizorul rus de gaze naturale, Gazprom, ci se va concentra asupra finalizării conectării la sistemul de gazoducte din România, a declarat ministrul moldovean al economiei, Chiril Gaburici, potrivit postului de radio Europa Liberă, care citează agenţia de presă rusă Interfax.
Actualul contract cu concernul rus expiră la sfârşitul anului 2019. Gaburici a explicat că, după finalizarea gazoductului Chişinău-Ungheni, Republica Moldova va avea acces la surse alternative de gaze, nu din Rusia, şi implicit o poziţie mai bună la eventualele negocieri.
“Atunci va fi concurenţă şi toţi se vor lupta să ne aibă drept client”, a apreciat el, potrivit Agerpres.
În prezent, Republica Moldova primeşte gaze ruseşti în baza contractului cu Gazprom din 2008, care se reînnoieşte anual.
Construcţia gazoductului Chişinău-Ungheni, de fapt continuarea celui dintre Iaşi şi Ungheni, este programată să înceapă luna aceasta şi ar urma să dureze circa zece luni, notează Europa Libera.
Gazoductul Iași-Ungheni a fost inaugurat în 2014, investiție de 120 de milioane de euro, din care partea română a achitat peste 70 de milioane. Pentru a fi complet, Moldova trebuie să construiască partea care leagă Ungheniul de Chișinău.
În februarie 2018, premierul moldovean, Pavel Filip, a anunțat că Societatea Naţională de Transport Gaze Naturale ''Transgaz'' SA a devenit, indirect, acţionar majoritar la Întreprinderea de Stat Vestmoldtransgaz din Republica Moldova. Potrivit acestuia, Eurotransgaz SRL, societate înfiinţată la Chişinău având ca asociat unic Transgaz SA, a câştigat concursul investiţional de privatizare a Vestmoldtransgaz.
"Aş dori să anunţ că în ziua de ieri, 26 februarie, Comisia pentru desfăşurarea concursurilor de privatizare a anunţat rezultatul concursurilor, unde Eurotransgaz SRL, la care asociat unic este Transgaz SA România, a devenit câştigătorul acestei competiţii. Prin intermediul acestui exerciţiu, trebuie să recunoaştem că Transgaz România şi, dacă vreţi, statul român şi-au confirmat bunele şi serioasele intenţii de a contribui la creşterea securităţii energetice a statului nostru", spunea Pavel Filip, la începutul anului.
Pe acelasi subiect: