La moartea sa, în urmă cu câteva zile, averea fondatorului IKEA, Ingvar Kamprad, depășea 58 de miliarde de dolari, plasându-l pe omul de afaceri suedez pe locul 8 în topul celor mai bogați oameni din lume, potrivit Indexului Bloomberg.

Banii nu vor fi moșteniți direct de familia acestuia, ci vor fi împărțiți în cadrul unei stucturi unice, gândită de Kamprad, care să asigure independența și supraviețuirea conceptului IKEA pe termen lung.

Astfel, cu mulți ani în urmă, unul dintre cei mai bogați oameni din lume a plasat controlul celui mai mare retailer de mobilă din lume unei rețele de fundații și holdinguri.

În acest fel, moștenitorii lui Kamprad nu vor avea control direct asupra retailerului, ci le vor reveni mult mai puțini bani dintr-o structură controlată de familie – Ikano, un grup de firme cu afaceri în retail, manufactră și servicii financiare, care avea, în 2016, o valoare în jur de 10 miliarde de dolari.

Majoritatea magazinelor IKEA sunt deținute de Stichting Ingka Foundation, o entitate olandeză, creată cu scopul de a face donații, dar și “de a susține inovația” în design, potrivit statutului fundației. Prin înființarea acestei structuri în anii ’80, Kamprad s-a asigurat că gigantul suedez de retail nu va putea fi controlat direct de familia sa.

Totodată, mărcile, brandul și conceptul IKEA au fost plasate sub controlul Fundației Interogo, o entitate din Lichtenstein, a cărei subsidiară Inter Ikea este francizorul mondial al retailerului.

Fundația Interogo este condusă de un cosiliu format din cel puțin doi membri și de un consiliu de supervizare, format din șapte membri”, declara purtătorul de cuvânt al Interogo, Anders Bylund, în 29 ianuarie. “Membrii familiei Kamprad în consiliile de supervizare au fost și vor fi întotdeauna în minoritate”, a precizat Bylund.

Deși se numește fundație, misiunea acestei entități este parțial filantropică. Statutul său permite de asemenea ca profiturile să fie reinvestite în companiei, potrivit lui Per Heggenes, directorul executiv al Fundației Ikea. Membrii familiei Kamprad nu dețin acțiuni în această organizație.

Toată această structură a fost creată pentru a oferi independență brandului pentru a supraviețui în timp și pentru ca familia fondatorului să fie implicată cât mai puțin în luarea deciziilor.

Ingvar Kamprad a murit, pe 28 ianuarie, la vârsta de 91 de ani, după o luptă scurtă cu o boală grea. Reprezentanții companiei sale îl descriu ca fiind „cel mai mare antreprenor al secolului XX”.

Kamprad și-a creat reputația unui miliardar chibzuit cu banii. În ciuda averii sale uriașe, este cunoscut ca o persoană cam zgârcită. Prefera să meargă cu metroul la lucru, iar mașina pe care o conducea era un Volvo vechi, potrivit relatărilor din presa suedeză.

În 2012, a ajuns în atenția presei după ce a declarat că o factură de 22 de euro, pentru un tuns în Olanda, i-a depășit bugetul prevăzut pentru acest lucru și că preferă să se tundă în țările în curs de dezvoltare precum Vietnamul.

Kamprad a început să facă bani din comerț încă din adolescență când, călare pe o bicicletă a început să vândă chibrituri, a continuat cu stilouri, felicitări de Crăciun și pești.

În 1943 a fondat IKEA la vârstă de 17 ani începând să vândă diverse bunuri de consum precum pixuri, portofele, rame de tablou, fete de masă sau ceasuri. De abia în 1947 a început să vândă piese de mobilier. În anii ’70 s-a mutat, pentru a evita taxele din Suedia, în Danemarca, iar apoi în localitatea elvețiană Epalinges, însă din 2014 s-a întors în Suedia. Începând cu 2010, Ingvar Kamprad s-a retras treptat de la cârma companiei pentru a le face loc celor trei fii ai săi.