A murit fondatorul IKEA. Ingvar Kamprad, cu o avere de 65 de miliarde de euro, mergea cu metroul și se îmbrăca de la second-hand
Cel mai bogat om de afaceri din Suedia, cu o avere estimată recent de presa suedeză la 65 de miliarde de euro, a murit. Ingvar Kamprad, fondatorul IKEA, a murit la vârsta de 91 de ani, după o luptă scurtă cu o boală grea. Anunțul a fost făcut public de compania magnatului.
Reprezentanții companiei sale îl descriu ca fiind „cel mai mare antreprenor al secolului XX”. Din primele informații, miliardarul a murit în reședința sa din Smaland, scrie BBC.
“Nu cred că am purtat vreodata haine care să nu fi fost cumpărate la mâna a doua. Vreau să dau un exemplu bun” a explicat Ingvar Kamprad în cadrul unui documentar care a fost difuzat de canalul suedez TV4.
Kamprad și-a creat reputația unui miliardar chibzuit cu banii. În ciuda averii sale uriașe, este cunoscut ca o persoană cam zgârcită. Prefera să meargă cu metroul la lucru, iar mașina pe care o conducea era un Volvo vechi, potrivit relatărilor din presa suedeză.
În 2012, a ajuns în atenția presei după ce a declarat că o factură de 22 de euro, pentru un tuns în Olanda, i-a depășit bugetul prevăzut pentru acest lucru și că preferă să se tundă în țările în curs de dezvoltare precum Vietnamul.
Kamprad a început să facă bani din comerț încă din adolescență când, călare pe o bicicletă a început să vândă chibrituri, a continuat cu stilouri, felicitări de Crăciun și pești.
În 1943 a fondat IKEA la vârstă de 17 ani începând să vândă diverse bunuri de consum precum pixuri, portofele, rame de tablou, fete de masă sau ceasuri. De abia în 1947 a început să vândă piese de mobilier. În anii ’70 s-a mutat, pentru a evita taxele din Suedia, în Danemarca, iar apoi în localitatea elvețiană Epalinges, însă din 2014 s-a întors în Suedia.
Începând cu 2010, Ingvar Kamprad s-a retras treptat de la cârma companiei pentru a le face loc celor trei fii ai săi.
Despre Ingrad se mai spune că a fost membru al mișcării pro-fasciste din Suedia în 1942. Este, se pare, și motivul pentru care a dublat donațiile companiei sale de caritate la aproape 100 de milioane de lire sterline și și-a rugat angajații să-l ierte.
Un fost asistent executiv, Johan Stenebo, a scris într-o carte despre Kamprad că acesta se consideră un om al poporului, un fost alcoolic dislexic și ușor stupid. Cu toate acestea, subliniază Stenebo, rămâne un om incredibil de clar, cu o minte ascuțită, atentă la cel mai mic detaliu.
Mai multe despre:
#Ingvar Kamprad#IKEA
Pe acelasi subiect: