Executivul comunitar precizează că, la începutul anilor 1980, IKEA şi-a schimbat modelul de business într-un model de franciză.

În urma modificării, Inter IKEA Group nu deţine magazinele IKEA, ci toate magazinele IKEA din întreaga lume plătesc o taxă de franciză de 3% din cifra lor de afaceri către Inter IKEA Systems, o subsidiară a Inter IKEA Group cu sediul în Olanda.

Investigaţia Comisiei vizează tratamentul fiscal de care a beneficiat Inter IKEA Systems în Olanda începând din 2006. Informaţiile preliminare indică faptul că două decizii fiscale acordate de autorităţile olandeze în 2006 şi 2011 au redus în mod semnificativ taxele plătite de Inter IKEA Systems, ceea ce i-a oferit un avantaj incorect faţă de alte companii, încălcând prevederile UE privind ajutoarele de stat.

"Statele membre nu pot permite anumitor companii să plătească taxe mai mici prin faptul că le permit să transfere în mod artificial profiturile în altă parte. Vom investiga cu atenţie tratamentul fiscal de care a beneficiat Inter IKEA în Olanda", a declarat comisarul responsabil cu politica în domeniul concurenţei, Margrethe Vestager.

Investigaţia Comisiei vine în urma unui raport publicat de eurodeputaţii ecologişti în luna februarie 2016, în care aceştia au denunţat strategia de optimizare fiscală a grupului suedez IKEA. Potrivit acestui raport, acordurile fiscale convenite de retailerul suedez de mobilă IKEA cu autorităţile olandeze ar fi permis grupului IKEA să evite plata unor taxe de aproape un miliard de euro în perioada 2009-2014.

În exerciţiul financiar care s-a încheiat la finele lunii august, IKEA a plătit taxe de 825 de milioane de euro, la un profit înainte de taxe de 3,3 miliarde de euro. Grupul suedez are de asemenea mai multe companii subsidiare însă din cauză că IKEA nu este o companie cotată la bursă, informaţiile furnizate sunt destul de limitate.

Financial Times scria, antrerior, că IKEA a creat două grupuri separate, în cadrul unei reţele de companii cu sediul în Olanda, Luxemburg şi Liechtenstein, prin intermediul cărora grupul suedez a mutat bani şi profituri pentru a beneficia de facilităţi fiscale speciale.

Începând din 2013, Comisia Europeana a analizat peste 1.000 de acorduri fiscale încheiate între statele membre şi companiile multinaţionale. În cele cinci investigaţii finalizate până acum, CE a ordonat unui număr de patru state membre să recupereze mai multe miliarde de euro de la aproape 40 de companii, printre care Apple, Amazon, Starbucks și Fiat.

Reacția IKEA

IKEA a dat asigurări că "oriunde operează va plăti taxe în conformitate cu legile şi reglementările", după anunțul Comisiei.

IKEA - cel mai mare retailer mondial de mobilier şi decoraţiuni - a precizat într-un comunicat: "În opinia noastră, modul în care am fost impozitaţi de autorităţile naţionale este în concordanţă cu reglementările UE. Va fi benefic dacă investigaţia poate aduce claritate şi confirmă asta".

"O investigaţie privind ajutoarele de stat este o chestiune între Comisia Europeană şi statele membre implicate. Vom studia prima dată decizia şi desigur vom coopera şi vom răspunde oricăror întrebări pe care le-ar putea avea CE sau autorităţile olandeze", se arată în declaraţia Inter IKEA Group şi a subsidiarei sale Inter IKEA Systems BV.