CNBC face o scurta trecere in revista a celor mai spectaculoase povesti cu escroci din America, de la sefi de fonduri de investitii care si-au inscenat moartea dupa ce au fugit cu banii clientilor la speculatori care au facut bani tranzactionand pe baza informatiilor primite de la surse din interiorul Biroului Federal de Investigatii (FBI).

Samuel Israel al III-lea, managerul unui fond de hedging, a "muls" de la investitori peste 300 milioane de dolari, apoi si-a inscenat moartea pentru a evita inchisoarea. Israel a pledat vinovat la acuzatiile de frauda si conspiratie dupa prabusirea fondului sau de hedging, Bayou Funds, in 2005.

Trei ani mai tarziu, dupa judecarea procesului, finantistul a fost condamnat la 20 de ani de inchisoare. La scurt timp inainte de a incepe executarea pedepsei, masina lui Israel a fost gasita abandonata pe un pod care traverseaza raul Hudson, cu sintagma "suicide is painless" (sinuciderea nu provoaca durere) scrisa pe capota.

Anchetatorii si-au dat seama rapid ca Israel a fugit, insa arestarea a avut loc abia dupa o luna, cand acesta s-a predat. Pedeapsa a fost prelungita cu doi ani.

Speculatorul Anthony Elgindy s-a facut remarcat in industria financiara prin succesul reusit cu site-ul AnthonyPacific.com, unde acesta se lauda cu "demascarea" companiilor listate al caror potential este exagerat in mod artificial. Abonatii site-ului plateau 600 de dolari pe luna pentru sfaturile sale. Elgindy a fost insa arestat in 2002, fiind acuzat ca a tranzactionat pe baza unor informatii confidentiale obtinute de la un agent FBI privind anchetele federale care vizau companii listate.

Elgindy a fost condamnat la 11 ani de inchisoare, iar agentul FBI complice, Jeffrey Royer, a executat o pedeapsa de sase ani.

Marc Dreier, avocat de succes din New York, a acumulat o avere de peste 700 milioane de dolari prin vanzarea unor titluri promisorii false catre investitori. Schema s-a prabusit in 2008 odata cu bursa, cand investitorii si-au dat seama ca banii promisi de Dreier nu exista. Avocatul a pledat vinovat si ispaseste o pedeapsa de 20 de ani.

Lee Farkas, fost presedinte al Taylor Bean & Whitaker Morgage Corp., a fost gasit vinovat de elaborarea unei fraude de 2,9 miliarde de dolari care a provocat, in anul 2009, prabusirea TBW si a Colonial Bank. Potrivit procurorilor, Farkas si complicii sai au ascuns pierderile masive ale companiei prin artificii de contabilitate efectuate prin conturile Colonial Bank si au vandut investitorilor pachete de credite ipotecare care nu existau, erau deja in default sau fusesera deja vandute catre alte parti.

Farkas a fost condamnat la 30 de ani de inchisoare si trebuie sa plateasca despagubiri de aproape 40 milioane de dolari.