25 de ani de la cel mai mare declin din istorie. "Black Monday", ziua in care 500 mld. dolari s-au evaporat de pe Wall Street
Pe 19 octombrie, in urma cu 25 de ani, bursele din intreaga lume cunosteau cea mai abrupta cadere din istorie, zi care a ramas cunoscuta in memoria colectiva sub numele de „Black Monday”. Intr-o zi de luni, 1987, indicele Dow Jones al bursei de la New York a scazut cu 508 puncte (22,6%), echivalentul unei pierderi de 500 de miliarde de dolari, aceasta fiind cea mai mare cadere inregistrata intr-o singura zi.
Cauzele exacte ale prabusirii burselor din intreaga lume pe 19 octombrie nu au fost stabilite cu exactitate, existand mai multe speculatii pe aceasta tema, scrie The Guardian.
Toata lumea este de acord, insa, ca punctul de pornire a fost o furtuna puternica din Marea Britanie, care a avut loc in vinerea precedenta, zi in care doar cativa brokeri au ajuns la serviciu si bursa de la Londra a avut de suferit.
Prabusirea a inceput cu bursele asiatice, din Hong Kong si Tokyo, urmand valul de panica de pe piata financiara britanica, din dimineata de 19 octombrie.
Pana la sfarsitul lunii, bursa de la Hong Kong scazuse cu 45,5%, cea din Australia, cu 41,8%, cea spaniola, cu 31%, in Marea Britanie, cu 26,45%, iar cele din SUA si Canada, cu peste 22%.
Cea mai abrupta cadere a cunoscut-o bursa din Noua Zeelanda, cu 60%, piata finaciara de la Wellington avand nevoie de mai multi ani pentru a recupera pierderile din aceasta luna.
Dupa aceasta luna neagra, Federal Reserve si alte banci centrale din intreaga lume au intervenit si au redus la maximum dobanzile cheie, ceea ce s-a dovedit un medicament bun, avanad in vedere ca bursa de la Londra a crescut cu 36% in noiembrie, principalul indice inchizand anul la o valoare mai mare fata de ianuarie.
Cu toate acestea, mai multi enonomisti, care s-au intalnit la Washington in decembrie, au admis ca „anii care urmeaza vor fi mai dificili decat cei care au urmat marelui crah din anii 30”.
Pe acelasi subiect: