In 2007, Dick Fuld, directorul Lehman Brothers de la acea data, a trimis un mail sefului departamentului de strategie al bancii, in care ii spunea “Sunt de acord ca avem nevoie de ceva ajutor – dar Bros castiga intotdeauna!!” Insa deznodamantul Lehman Brothers este cunoscut de toata lumea.

Sa speram ca vom fi cu totii bogati si iesiti la pensie, pana la momentul cand acest castel din carti de joc se va prabusi”. Asa suna e-mailul trimis de un angajat al Standard & Poors, anticipand dezlantuirea si, mai ales, efectele crizei financiare mondiale, potrivit Business Insider.

Un alt mesaj din interiorul Standard & Poors a creat valuri in randul mass-media: “Punem cate un rating pe fiecare tranzactie. Ar putea fi facuta si de vaci, si tot i-am pune un rating”.

Fabrice Tourre, cunoscut si ca “Fabulous Fab”, este tanarul vicepresedinte al Goldman Sachs, acuzat ca s-a implicat intr-o afacere cu credite ipotecare riscante. Acesta ar fi trimis in ianuarie 2007 urmatorul e-mail unui prieten: “Din ce in ce mai multe hibe in sistem. Intreaga companie este pe punctul de a se prabusi. Singurul posibil supravietuitor, Fabulous Fab, se afla in mijlocul acestei situatii complexe si periculoase, pentru ca a creat tot felul de tranzactii exotice, fara sa inteleaga neaparat si implicatiile acestor monstruozitati.”

Tot Fabrice Tourre i-a trimis un mesaj iubitei sale, Marine Serres: “Tocmai am ajuns in tara clientilor tai preferati!!! Am reusit sa vand cateva obligatiuni inselatoare unor vaduve si unor orfani, dupa care am fugit la aeroport. Se pare ca belgienii adora lucrurile astea.”

Anul trecut, JPMorgan Chase a folosit cateva e-mailuri incomode intr-un proces intentat Lehman Brothers. JPMorgan a sustinut ca angajatii Lehman si Barclays au numit bunurile vandute bancii “o pierdere toxica” si “niste mizerii”.

Un investigator din New York a dat presei niste afirmatii explozive, legate de o banca din Marea Britanie, care a facut tranzactii ilegale cu regimul de la Teheran. Richard Meddings, directorul financiar al bancii la acea data ar fi declarat: “Americani netrebnici. Cine sunteti voi sa ne spuneti noua, restul lumii, ca nu vom trata cu iranienii?”

Rugat sa “adauge putina culoare” viziunii sale, un comerciant aspirant de pe Wall Street a trimis inapoi un e-mail care, a crezut el, raspundea acestei cerinte. Mai exact, el si-a rescris mesajul folosind pentru fiecare propozitie o alta culoare.

Vara trecuta, un intern de la JPMorgan a trimis urmatorul e-mail sutelor de angajati ai companiei, militand pentru folosirea actelor de identitate false: “Ce mai faceti, prieteni? Seara asta va fi bestiala... Reuniunea de pe Park Avenue de la 10 seara. Peste 100 de interni au acceptat deja invitatia, deci diseara va fi o ocazie grozava sa ii intalniti pe toti si sa va distrati de minute. Intrarea pe baza de carte de identitate nu este asa de stricta, deci daca aveti una falsa va fi totul in regula.” Angajatul si-a cerut ulterior scuze pentru gafa comisa, precizand ca evenimentul este doar pentru cei cu varsta de peste 21 de ani.

Fosta regina a frumusetii, devenita analist de bursa, Danielle Chiesi, care a pledat “vinovat” pentru implicarea in escrocheria pusa la cale de Raj Rajaratnam, a fost sfatuita sa fie discreta in e-mailurile pe care le trimite. Cateva convorbiri au ajuns totusi in presa, cum ar fi aceasta inregistrare telefonica in care Chiesi spune: “Sunt putin nelinistita din cauza ca voi fi investigata. Chiar sunt. Pentru ca sunt tot felul de dobitoci pe lumea asta. Si sunt invidiosi”.