Proiectul este indraznet, ca multe dintre ideile premierului Recep Tayyip Erdogan, precum cel de a incepe negocierile oficiale pentru aderarea la Uniunea Europeana. Erdogan vede Turcia ca o putere economica si politica in Orientul Mijlociu si sud-estul Europei.

IFC-Istanbul, cum este cunoscut proiectul centrului financiar, va fi concretizarea din otel, sticla si beton a viziunii lui Erdogan, a declarat Kubilay Cinemre, care a demisionat in 2010 din functia de director general al biroului din Istanbul al Merrill Lynch, pentru a infiinta propria companie de management de fonduri, Fokus Yatirim Holding.

Odata ce IFC va deveni operational, "Istanbulul isi va asuma rolul istoric de centru comercial mondial", a declarat ministrul Mediului si Urbanizarii, Erdogan Bayraktar.

Intr-o anumita masura, Istanbulul, situat in Asia si Europa, cu 13 milioane de locuitori, este deja un astfel de centru, avand in vedere ca industria financiara s-a dezvoltat odata cu economia, a 16-a ca marime in lume.

In acest an au deschis birouri sau au cumparat firme turcesti in Istanbul Mizuho Financial Group si Mitsubishi din Japonia, Sberbank din Rusia si Burgan Bank din Kuwait, alaturandu-se unor superputeri financiare precum Citigroup si HSBC, scrie si Business Insider.

Cu un produs intern brut de 770 miliarde de dolari, economia turca a avansat cu 8,5% anul trecut, al treilea ritm din G20, dupa China si Argentina.

Sursa foto: HOK