Povestea brokerului care a prăbușit bursa ameriană în anii '80 și a devenit personaj de film. Cine a fost Ivan Boesky, numit și „Ivan cel Groaznic”
Bursa din New York, Wall Street
S-a căsătorit pentru averea socrului său, a inventat o inginerie financiară care a dus la prăbușirea Wall Street-ului la mijlocul anilor ’80 și a devenit sursă de inspirație pentru un personaj de film. Și susținea sus și tare că: „Lăcomia este bună”.
Ivan Boesky este brokerul iubitor de bani de pe Wall Street care, în anii '80, a fost sursă de inspirație pentru personajul Gordon Grekko din filmul denumit după numele celebrei străzi financiare din inima New Yorkului.
În mai puțin de 25 de ani, Boesky s-a transformat dintr-un funcționar mărunt la un birou de avocatură din Detroit în omul care, de unul singur, aproape că a dus la prăbușire bursa americană, la mijlocul anilor '80.
Povestea lui Boesky, de la studentul care nu a terminat facultatea și până la “workaholicul” de pe Wall Street, descrie unul dintre cele mai controversate personaje din istoria centrului financiar american.
Boesky s-a născut in1937, iar părinții lui erau imigranți ruși. Tatăl sau deținea un lanț de cofetării, restaurnate și baruri. La 25 de ani, s-a căsătorit cu Seema Silberstein, al cărei tată a știut de la început că acesta a vrut-o pe fiica să pentru bani, numindu-l în repetate rânduri “Ivan cel Groaznic”.
Boesky s-a înscris la trei facultăți, inclusiv la Universitatea din Michigan, dar nu a reușit să obțină o diplomă de licențiat de la niciuna. Mai târziu, la 27 de ani, a reușit să obțină o diplomă în Drept de la Colegiul de Drept din Detroit.
După ce a lucrat o perioada scurtă de timp că funcționar într-un birou de avocatură și contabil, s-a mutat împreună cu soția într-un apartament din New York, pentru care plătea socrul lui.
Primul său loc de muncă la NY a fost de analist în securitate la banca de investiții L.F. Rothschild. Ulterior s-a angajat la compania financiară First Manhattan, apoi a devenit partener asociat la Edwards & Hanly. Dar Ivan voia propria sa afacere. În 1975, cu 700.000 de dolari primit de la familia soției, Boesky și-a lansat propriul fond de arbitraj financiar, Ivan Boesky & Company.
La sfârșitul anilor '70, familia s-a mutat într-una dintre cele mai scumpe proprietăți din Westchester County, New York, pentru care a plătit prețul de 850.000 de dolari. Aici și-au crescut cei patru copii.
În anii '80 a pus pe picioare cea mai mare inginerie financiară de pe Wall Street
Prin intermediul companiei de arbitraj pe care o deținea, Ivan Boesky afla care companii urmau să se vândă în viitorul apropiat, așa că s-a gândit cum să profite de pe urma acestei situații. Astfel, Boesky cumpără acțiunile companiilor înainte ca tranzacțiile să fie făcute publice cu un preț, care creștea considerabil după vânzare.
Acest tip de inginerie financiară este perfect legală în SUA, atâta vreme cât informațiile sunt publice. Brokerul, însă, depășea de multe ori limitele și-și baza tranzacțiile pe informații secrete din interior.
Se presupune că, în acest fel, Boesky a câștigat 65 de milioane de dolari în 1984, când Chevron a cumpărat Gulf, iar Getty a fost preluată de Texaco. În același fel a câștigat 50 de milioane de dolari, atunci când Philip Morris a achiziționat General Foods.
Până la jumătatea anilor '80, Boesky ajunsese să dețină un fond cu o valoarea care depășea 3 miliarde de dolari. În acea perioadă, era vedetă pe Wall Street, iar în biroul său de pe Fifth Avenue lucrau mai mult de 100 de angajați. Aceștia erau, însă, doar de fațadă, având în vedere că Boesky obținea informațiile despre marile tranzacții din surse din interiorul companiilor.
Și nici nu făcea nimic ca să se ascundă. Investitorul cumpăra zeci de mii de acțiuni la o companie despre care se afla în două-trei zile că a fost cumpărată.
În mod obișnuit, Boesky nu dormea mai mult de trei ore pe noapte, se trezea la 4.30 dimineață și lucra la birou de la ora 7.00 și până la 1.00 noaptea.
În anii '80, Seema și Ivan aveau o avere de peste 280 de milioane de dolari și au fost plasați de către revista Forbes în top 400 al celor mai bogați americani. Boesky nu urma regula pe care majoritatea fondurilor de hedging o respectau – 20% profit și 2% taxa de management, și își lua 50% din profit.
Brokerul își savura în fiecare zi gloria și bogăția. Avea bodyguarzi și era adus la serviciu cu limuzina condusă de șoferul personal, care avea pe numărul de înmatriculare inițialele numelui sau – IFB. În timp de Ivan făcea bani, Seema cumpăra obiecte de artă de colecție și se ocupa cu actele de caritate.
"Lăcomia este bună!"
În 1986, Boesky a ținut un discurs la Facultatea de Administare a Afacerilor, la Universitatea Berkley, în care a uimit pe toată lumea, spunând că a fi lacom este foarte bine.
“Lăcomia este un lucru bun, vreau să știți acest lucru. Cred că lăcomia este sănătoasă. Poți să fii lacom și să fii foarte mulțumit de ține însuți”, a spus acesta.
Între timp, însă, autoritățile americane încercau să pună capăt lăcomiei de pe Wall Street și să stopeze amploarea pe care o luase cumpărarea de acțiuni în cadrul companiilor care urmau să fie vândute, ceea ce dăduse peste cap piața liberă. Investigatorii federali știau că dacă se prăbușesc firmele de brokeraj Milken și Drexel Burnham, întreaga piață a bondurilor toxice îngheață.
Astfel că, în 1986, în perioada în care Boesky susținea că “lăcomia este bună”, investigatorii l-au descoperit pe Dennis Levine, un director din cadrul Drexel Burnham, pe care l-au arestat pentru dezvăluire de informații secrete din interior. Din acel moment, Boesky a intrat și el în vizorul procurorilor, pentru cumpărarea de informații secrete de la Drexel și Levine.
În septembrie, același an, Boesky a făcut o înțelegere cu procurorii, pe care urma să-i ajute să descopere întreaga rețea care opera pe Wall Street. Boesky a plătit, totodată, și o amendă de 100 de milioane de dolari.
După 2 ani de închisoare descoperă credința și se dedică actelor de caritate
Exact că în filmele cu mafioți, Boesky a purtat la întâlnirile pe care le avea microfoane și înregistra convorbirile, în baza cărora procurorii au arestat 14 persoane și au pus sub acuzare 5 firme de brokeraj pentru încălcarea legislației în ceea ce privește tranzacțiile financiare.
În urma procesului, investitorul a fost condamnat la trei ani de închisoare, dar a fost eliberat după un an și zece luni pentru bună purtare. În timpul investigației, a oferit atât de multe informații procurorilor, încât s-ar putea spune că el singur a pus capăt periodei de boom de pe Wall Street de la mijlocul anilor '80.
Seema a divorțat de Boesky în 1991 și i-a plătit acestuia o alocație substanțială de 23 de milioane de dolari, la care se adaugă o suma fixă de 180.000 de dolari pe an, pentru tot restul vieții. După ce a fost eliberat din închisoare, Boesky a urmat o școală de studii rabinice și s-a implicat în acte de caritate.
Niciunul dintre cei patru copii din prima căsătorie nu i-a călcat pe urme, unul fiind terapeut, altul profesor, al treilea agent imobiliar, iar fiica este dealer de artă contemporană.
Personajul Gordon Gekko, din filmul Wall Street (regia Oliver Stone, 1987), a cărui acțiune se derulează în jurul tranzacțiilor ilegale de pe Wall Street, care au dus la prăbușirea bursei americane în anii '80, a fost inspirat, printre alții, și de Ivan Boesky.
Pe acelasi subiect: