SUA au devenit in ultimii ani cel mai mare producator de gaze naturale la nivel mondial datorita exploatarii la scara larga a depozitelor de sist si altor progrese in zona tehnologiilor de extractie si prelucrare.
Rusia, al doilea producator la nivel global, a intrerupt in doua randuri, 2006 si 2009, livrarile de gaze catre Ucraina, in contextul disputelor dintre Kiev si Moscova privind pretul gazelor si tarifele de tranzit.
Cresterea accesului Europei la resursele SUA ar reduce posibilitatea ca Rusia sa utilizeze energia ca pe o arma, considera analistii si grupurile de lobby care sustin relaxarea restrictiilor asupra exportului.
"
Vorbim despre un instrument de presiune geopolitica pe care l-am putea utiliza daca nu ar exista aceste restrictii protectioniste in sectorul energiei din SUA", a declarat pentru
Bloomberg Christopher Guith, vicepresedinte al Institutului pentru Energie in Secolul 21 din cadrul Camerei de Comert a SUA.
Rusia nu a amenintat sa intrerupa livrarile de gaze catre Ucraina in contextul crizei actuale, iar analistii considera ca ar fi o greseala ca Moscova sa renunte la veniturile generate de aceste exporturi.
Producatorii din SUA considera ca situatia tensionata din Ucraina reprezinta un motiv in plus pentru grabirea avizarii permiselor de export de gaz natural lichefiat solicitate guvernului american.
Pentru a exporta gaz natural lichefiat (GNL) catre tari care nu au acord de liber schimb cu SUA, precum statele UE, companiile americane au nevoie de permisiunea Departamentului pentru Energie si de avize de mediu si de siguranta din partea Comisiei Federale de Reglementare in domeniul Energiei.
Departamentul pentru Energie analizeaza in prezent peste 24 de propuneri privind exportul de GNL din partea mai multor companii, printre care Kinder Morgan si Cheniere Energy, si a aprobat incepand din 2010 numai sase dosare.
"Gazul natural american poate reduce vulnerabilitatea regiunii la presiuni produse prin restrangerea livrarilor. Speram si credem ca o parte din volumul abundent de gaz natural produs in SUA isi va putea face loc catre prietenii nostri din Europa, pentru a reduce acesta vulnerabilitate", a declarat purtatorul de cuvant al America's Natural Gas Alliance, un patronat al producatorilor de gaze naturale din SUA.
Administratia Barack Obama si Uniunea Europeana lucreaza la un acord de liber schimb, insa discutiile sunt in etapele preliminare, iar negociatorii nu anticipeaza sa ajunga la o intelegere pana la sfarsitul acestui an. SUA nu are acorduri de liber schimb nici cu Ucraina sau Rusia.Rusia asigura peste 80% din gaze pentru 10 state europene. Romania printre cele mai putin dependente
Rusia asigura peste 80% din gaze pentru 10 state europene. Romania printre cele mai putin dependente
Gazul rusesc acopera peste 80% din consum in cazul a 10 state europene, printre care Bulgaria, Serbia si Republica Moldova, in timp ce Romania se numara printre cele mai putin dependente tari din regiune, alaturi de Marea Britanie sau Franta.
Anul trecut, aproximativ 20% din consumul de gaze al Romaniei a fost acoperit prin importuri din Rusia, restul fiind asigurat din productia interna.
Pentru Serbia, Bulgaria, Cehia, Finlanda si Belarus, importurile din Rusia asigura in intregime sau aproape in totalitate necesarul de gaze naturale, potrivit datelor Gazprom si Morgan Stanley, citate de The Guardian, citat de Mediafax.
In Republica Moldova si Lituania, gazul rusesc acopera aproximativ 90% din consum, iar Polonia si Slovacia depind in proportie de 80% de importuri.
Rusia asigura peste 40% din necesarul de gaze naturale al Germaniei, Ucrainei, Turciei, Austriei, Greciei si Estoniei, potrivit datelor citate.
La polul opus, Belgia nu utilizeaza deloc gaze rusesti, in timp ce in Olanda si Elvetia importurile din Rusia acopera pana la 10% din necesitati.
Marea Britanie, Romania si Franta figureaza cu procentaje de aproximativ 20%, in timp ce in Italia dependenta de gazul rusesc reprezinta aproape 30% din consum.
Rusia a intrerupt pentru scurt timp in doua randuri, in 2006 si 2009, livrarile de gaze catre Ucraina si implicit catre Europa, pe fondul disputelor dintre Kiev si Moscova privind pretul gazului si tarifele de tranzit.