13.00 Presedintele rus, Vladimir Putin, a declarat marti ca in acest moment nu este necesar sa fie trimise trupe in Ucraina, dar Rusia isi rezerva dreptul de a recurge la "toate mijloacele" pentru a-si proteja cetatenii din aceasta tara. Presedintele rus a denuntat marti "o lovitura de stat" si "o preluare a puterii prin arme" in Ucraina, intr-o intalnire cu jurnalisti la resedinta sa de la periferia Moscovei, relateaza AFP, potrivit Mediafax. "Poate sa existe doar o singura apreciere cu privire la ceea ce s-a intamplat la Kiev si in Ucraina: este vorba despre o lovitura de stat, anticonstitutionala, despre o preluare a puterii prin arme", a spus Putin, prima sa declaratie publica de la destituirea lui Viktor Ianukovici de catre Parlamentul ucrainean.
12.46 Rusia isi va reduce "la zero" dependenta economica fata de Statele Unite daca Washingtonul ii impune sanctiuni din cauza situatiei din Ucraina, ceea ce va duce la un "krach" al sistemului financiar american, a avertizat marti un consilier al Kremlinului, citat de AFP, scrie Mediafax."Vom gasi un mijloc nu numai pentru a ne reduce dependenta financiara de SUA, ci vom obtine un mare profit din aceste sanctiuni", a declarat Seghei Glaziev pentru agentia publica RIA Novosti. "Tentativele de a adopta sanctiuni impotriva Rusiei vor conduce la un krach al sistemului financiar american si vor aduce sfarsitul dominatiei Statelor Unite in sistemul financiar mondial", a adaugat el. "Sanctiunile sunt o arma cu doua taisuri, iar daca Statele Unite ne blocheaza activele, atunci pasivele organizatiilor noastre in dolari vor fi si ele blocate. Asta inseamna ca bancile si intreprinderile noastre nu vor putea rambursa imprumuturile partenerilor nostri americani", a continuat el.
08.16 Putin a ordonat intoarcerea lor dupa un raport al Ministerului Apararii care afirma ca exercitiile s-au desfasurat cu succes, a declarat Peskov. Exercitiile militare surpriza din centrul si vestul Rusiei au fost lansate miercuri. Acestea au implicat 150.000 de millitari, 90 de avioane, 880 de blindate, 80 de nave de razboi si alte echipamente grele.
07.00 Mai multi oficiali ai Congresului american dornici sa sustina Kievul in fata Moscovei si-au exprimat intentia, luni, de a adopta rapid masuri de ajutor economic pentru Ucraina, care ar putea include garantarea unui imprumut de un miliard de dolari, relateaza AFP.
Secretarul de Stat american, John Kerry, a anuntat deja saptamana trecuta ca Washingtonul pregateste un plan pentru garantarea unui eventual imprumut international care se ridica la aceeasi suma. Insa Congresul dispune de mai multa putere decat Executivul american pentru a autoriza cheltuieli sau pentru a adopta sanctiuni impotriva unei tari terte.
Presedintele Comisiei pentru Afaceri Externe a anuntat luni, in Senatul american, ca un proiect de lege privind acordarea unui ajutor Ucrainei este in curs de elaborare. Obiectivul proiectului de lege este de a "contracara actele Rusiei vizand anexarea teritoriului ucrainean prin forta".
"Aceasta lege va autoriza credite pentru acordarea unor garantii de imprumuturi de cel putin un miliard de dolari", a anuntat democratul Robert Menendez.
Prin aceasta lege, urmarim acordarea "unui sprijin structural economiei ucrainene", dar si "autorizarea unei asistente tehnice in vederea unor reforme energetice, pentru a sustine alegerile, a consolida societatea civila, a lupta impotriva coruptiei si a ajuta Ucraina sa isi recupereze activele furate", a precizat alesul american, citat intr-un comunicat.
03.14 "Exista un consens la nivel international asupra faptului ca Rusia a incalcat reglementarile internationale", a declarat Obama, conform AFP. "Rusia este de partea rea a istoriei in criza din Ucraina", a subliniat liderul de la Casa Alba. "Masurile luate de Rusia reprezinta incalcari ale suveranitatii ucrainene si ale dreptului international. Daca Moscova continua pe traiectoria actuala, examinam masuri economice si diplomatice care ar izola Rusia", a aavertizat Obama.
In paralel, Departamentul de Stat a comunicat ca Statele Unite analizeaza o gama larga de sanctiuni care ar putea fi impuse Rusiei dupa operatiunile militare in Ucraina. "Suntem pregatiti sa avansam in impunerea de sanctiuni", a declarat purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, Jennifer Psaki. Oficialul american a evocat posibilitatea aplicarii unor masuri punitive asupra liderilor politici rusi.
01.20 Premierul ucrainean, Arseni Iateniuk, a denuntat, intr-un interviu pentru cotidianul german Bild, "agresiunea" Rusiei asupra tarii sale si a repetat ca Republica Autonoma Crimeea ramane un teritoriu ucrainean, relateaza AFP, potrivit Mediafax.
"Vecinii nostri rusi au comis o agresiune nejustificata asupra teritoriului nostru national", a spus Iateniuk intr-un interviu care va aparea marti in Bild, cea mai citita publicatie germana. "Crimeea a fost, este si va ramane teritoriu ucrainean", a subliniat el.
Presiunile diplomatice asupra Rusiei s-au intensificat luni, in timp ce Kievul acuza Moscova ca aduce tot mai multi militari in Crimeea. In ultimele 24 de ore, Rusia a trimis in Crimeea zece elicoptere de lupta si opt avioane de transport, potrivit autoritatilor de la Kiev.
Kievul a acuzat luni Moscova ca a emis un ultimatum militarilor ucraineni, amenintandu-i ca vor fi atacati daca nu se vor preda. Aceasta informatie a fost dezmintita de partea rusa. La randul sau, Uniunea Europeana a amenintat Rusia cu revizuirea relatiilor bilaterale daca Moscova nu va lua masuri pentru detensionarea crizei din Ucraina.
Liderii europeni se vor reuni joi, la Bruxelles, intr-un summit extraordinar. Marti, Inaltul Reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton, se va intalni cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, pe tema situatiei din Ucraina.
Potrivit unor surse diplomatice, ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, s-a intalnit luni seara cu omologul sau rus, Serghei Lavrov, la Geneva. Frank-Walter Steinmeier urmeaza sa aiba intrevederi, marti, cu secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, si cu presedintele in exercitiu al OSCE, Didier Burkhalter.
Potrivit Washingtonului, Moscova detine in prezent controlul operational total asupra Crimeei. Luni, toate bazele militare ucrainene erau incercuite de militari neidentificati care actionau in sprijinul autoritatilor proruse, potrivit Ministerului ucrainean al Apararii.
In interviul acordat pentru Bild, Iateniuk spune ca mizeaza pe o mediere a OSCE si pe ajutorul ONU in vederea gasirii unei solutii pasnice pentru acest conflict.
"Am lansat discutii multilaterale, deoarece Rusia a refuzat sa purtam discutii in doi. Vom utiliza toate instrumentele dreptului international pentru a rezolva aceasta problema. Nu vreau o noua Abhazie in Crimeea", a continuat el, referindu-se la provincia georgiana care a fost ajutata de Rusia sa se separe de autoritatile de la Tbilisi.