Fantomele Razboiului Rece inca mai bantuie Europa de Est, dupa incursiunea rusa in Crimeea. BCE: Escaladarea situatiei din Ucraina ar putea afecta si alte regiuni
Ucraina se pregateste de o invazie totala a trupelor rusesti in Crimeea, liderii mondiali se angajeaza intr-un maraton diplomatic cu presedintele Vladimir Putin pentru retragerea soldatilor deja prezenti in peninsula, iar est-europenii spun ca neincrederea lor in Rusia este mai mare ca oricand.
"Cehii si slovacii, care s-au separat pasnic in 1993, isi mai aduc inca aminte de invazia ruseasca din 1968. Am crezut cu totii ca Rusia a intrat in randul tarilor civilizate, astfel ca este o trezire foarte dura acum, sa vedem ca, in secolul 21, unui stat cu frontiere clar definite ii poate fi incalcat teritoriul", a declarat luni ministrul ceh de Externe, Lubomir Zaoralek, relateaza Bloomberg, citat de Mediafax.
In urma cu 25 de ani, tari de la Estonia, de pe malul Marii Baltice, si pana in Romania, la Marea Neagra, au inlaturat regimurile comuniste in favoarea democratiei si economiei de piata. De atunci, 11 state foste comuniste sunt in prezent membre ale Uniunii Europene si NATO.
"Situatia evoca anumite amintiri istorice pe care speram sa le dam uitarii. Se pare ca aceasta memorie istorica, sentimentul nostru de singuratate si abandon din partea aliatilor nostri, in 1939, de exemplu, se transpune foarte usor in sentimentele legate de Ucraina, in acest moment", a declarat Eugeniusz Smolar, expert in politica externa care in trecut a plecat din Polonia comunista.
In pofida securitatii asigurate de aliantele politice si economice, unii dintre locuitorii Pragai, Budapestei si Varsoviei se tem inca de fantomele trecutului. Pentru ei, drama care are loc in Ucraina arata ca Vestul mai are de invatat niste lectii.
"Actiunile Rusiei sunt mai putin un semnal de alarma, ci o confirmare a avertismentelor referitoare la Putin pe care le-am dat in ultimii 10 ani", a spus Fredrik Erixon, directorul European Centre for International Political Economy in Bruxelles.
El a aratat ca prea multe tari din Europa Occidentala, de la Germania pana la Luxemburg, au ales sa ignore sau sa minimalize temerile.
Rusia a redevenit o putere a Europei si ataca din nou
Pentru multi europeni, aceste temeri au scazut in perioada in care Rusia s-a retras din fosta regiune satelit, investind in schimb miliarde de dolari pentru a redeveni o putere economica in Europa.
In decembrie, Rusia a oferit Ucrainei un ajutor de 15 miliarde de dolari si reducerea pretului gazelor, la inceputul protestelor violente care au dus ulterior la inlaturarea presedintelui Viktor Ianukovici.
Moscova a incheiat si un acord de imprumut de 15 miliarde de dolari cu Ungaria, pentru extinderea unicei centrale nucleare din tara, si liciteaza pentru un contract asemanator in Cehia.
Lukoil opereaza retele de benzinarii in regiunea est-europeana. In Croatia, Gazprom Neft, divizia petroliera a grupului producator de gaze Gazrom, este interesata de preluarea rafinariei INA, de la grupul ungar MOL.
In Cehia, numarul turistilor rusi care viziteaza Praga, cel mai bogat oras din fostul bloc comunist, este pe locul al doilea ca marime, dupa cei germani.
Unii lideri politici est-europeni, precum premierul ungar Viktor Orban si presedintele ceh Milos Zeman, au sustinut public o prezenta sporita a Rusiei in regiune. Zeman chiar a declarat, intr-un interviu de la sfarsitul lunii ianuarie, ca vede Rusia in UE, in 30 de ani.
Duminica, liderul ceh a spus insa ca apropierea legaturilor Rusiei cu UE ar putea fi complicata de explicatia conform careia trimiterea trupelor in Crimeea este necesara pentru protejarea intereselor populatiei pro-ruse din peninsula, anexata la Ucraina in 1954 de liderul sovietic Nikita Hrusciov.
Draghi, BCE: Escaladarea situatiei din Ucraina ar putea afecta si alte regiuni
Escaladarea crizei din Ucraina ar putea avea impact si in afara regiunii, a avertizat, luni, presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, adaugand ca situatia trebuie uirmarita cu foarte mare atentie de catre factorii de decizie.
Legaturile economice si comerciale cu Ucraina sunt reduse, fostul stat sovietic fiind destinatia a numai 1% din exporturile zonei euro, a declarat Draghi in timpul unei sesiuni de intrebari si raspunsuri in Parlamentul European.
"Dimensiunile geopolitice ale acestei situatii ar putea avea forta si capacitatea de a afecta evenimentele dincolo de legaturile directe. Trebuie sa urmarim cu mare atentie si sa fim constienti ca nu conteaza doar deciziile de politica monetara, ci si situatia mai generala cu impact asupra economiei", a spus el.
Trupe rusesti au preluat controlul asupra peninsulei Crimea, declansand cele mai puternice tensiuni dintre Rusia si Occident de la incheierea Razboiului Rece.
Statele Unite discuta cu mai multe tari europene asupra raspunsului la incursiunea Rusiei, care a determinat Ucraina sa declare mobilizarea generala a trupelor si rezervistilor.
Pe acelasi subiect: