Tensiunile dintre Rusia si Ucraina s-au amplificat luni, dupa ce soldati rusi au preluat controlul majoritatii facilitatilor militare din Crimeea.

"Aceasta criza arata ca merita sa facem investitii suplimentare in Uniunea Europeana. Merita probabil sa analizam problema apartenentei la zona euro", a spus Belka, citat de Wall Street Journal.

Anterior, Belka afirmase ca nu sprijina adoptarea euro in viitorul previzibil, pentru ca prin renuntarea la zlot Polonia ar pierde din instrumentele monetare, cu toate ca pe termen lung ramanerea in afara uniunii monetare s-ar putea dovedi dificila pentru Polonia, din punct de vedere politic.

Comentariile sefului bancii centrale, ca urmare a tulburarilor din Ucraina, arata disponibilitatea Poloniei de a se apropia mai mult de centrul Uniunii Europene, ca mijloc de protectie fata de orice viitoare instabilitate din estul Europei.

Polonia avea ca obiectiv adoptarea euro in 2012, dar l-a abandonat in urma crizei financiare mondiale.

Belka a mai afirmat luni ca tulburarile din Ucraina complica abilitatea Poloniei de a aplica politici economice si monetare.

Ca reactie la evenimentele din Ucraina, principalul indice al bursei din Varsovia a scazut cu 3,5%, iar zlotul s-a depreciat cu aproape 1%, la 4,19 unitati pentru un euro.