Flota rusa la Marea Neagra da un ultimatum fortelor ucrainene din Crimeea sa se predea pana marti la ora 05.00. Duma de Stat: Deocamdata, nu este necesara o interventie militara rusa in Ucraina. UE avertizeaza Rusia
19.38 Ministrii de Externe din statele membre ale Uniunii Europene avertizeaza Rusia cu revizuirea relatiilor bilaterale daca Moscova nu va lua masuri pentru detensionarea crizei din Ucraina, relateaza AFP, potrivit Mediafax. "Daca Rusia nu va lua masuri pentru detensionarea situatiei, UE va trebui sa decida care sunt consecintele asupra relatiilor bilaterale", au stabilit ministrii de Externe ai statelor europene in cursul reuniunii de la Bruxelles.
18.20 Serghei Nariskin, presedintele Dumei de Stat, Camera inferioara a Parlamentului rus, considera ca, in acest moment, nu este necesara o interventie militara rusa in Ucraina, informeaza AFP. "Decizia Consiliului Federatiei (Camera superioara a Parlamentului rus - n.red) ne ofera dreptul de a interveni militar si o putem utiliza in caz de nevoie, dar acest lucru nu este necesar pentru moment", a spus Serghei Nariskin. Sambata, Duma de Stat din Rusia i-a cerut presedintelui Vladimir Putin sa adopte masuri pentru protejarea, "prin toate mijloacele", a locuitorilor regiunii autonome proruse Crimeea.
17.30 "Daca pana maine (marti) dimineata la ora (locala) 5.00 nu se predau, un asalt va fi lansat asupra unitatilor si sectiunilor fortelor armate ucrainene din Crimeea", sunt citati afirmand oficiali de la minister. Pana in acest moment nu exista alte confirmari din alte surse ale acestui ultimatum, precizeaza BBC.
16.20 Rusia a catalogat luni drept "inadmisibile" amenintarile secretarului de Stat american John kerry, care a denuntat "invazia" Ucrainei de catre Rusia, adaugand ca aceasta risca sa fie exclusa din cadrul G8, relateaza AFP. "Consideram inadmisibile amenintarile adresate Rusiei de catre secretarul de Stat american John Kerry cu privire la ultimele evenimente din Ucraina si Crimeea", afirma Ministerul rus de Externe intr-un comunicat.
16.10 Nave militare ruse si echipaje ale Pazei de coasta au efectuat, luni, exercitii cu munitie reala in Marea Baltica, in largul coastelor enclavei Kaliningrad, in apropiere de Polonia, de tarile baltice, de Germania si Suedia, anunta Ministerul rus al Apararii, citat de RIA Novosti. Manevrele navele intervin in contextul in care armata rusa a declansat o interventie in Peninsula Crimeea, in sudul Ucrainei. La exercitiile din Marea Baltica participa militari, tancuri, nave militare, inclusiv submarine, si sisteme de artilerie. Enclava rusa Kaliningrad este situata pe litoralul Marii Baltice, la frontiera cu Polonia si Lituania, in apropiere de Germania, Suedia si celelalte doua tari baltice.
11.10 Cancelarul german Angela Merkel l-a sunat pe presedintele Barack Obama duminica seara, dupa ce a discutat la telefon cu liderul rus Vladimir Putin pe tema tensiunilor din Ucraina si Crimeea. Cancelarul german i-ar fi spus liderului SUA ca "nu este sigura ca Putin este in contact cu realitatea". "Se afla intr-o alta lume", ar fi afirmat Merkel, potrivit surselor apropiate de administratia de la Washington, citate de cotidianul The New York Times. Vladimir Putin a acceptat o propunere a cancelarului Angela Merkel privind crearea unui "grup de contact" pentru a "incepe un dialog" in privinta Ucrainei, a declarat duminica Guvernul german, dupa o convorbire telefonica a cancelarului german cu presedintele rus.
10.30 Fostul ministru ceh de Externe Karel Schwarzenberg a facut luni o paralela intre presedintele rus Vladimir Putin si Adolf Hitler, dupa agravarea crizei din Ucraina, intr-un interviu pentru cotidianul austriac Österreich, relateaza AFP. "Ceea ce se intampla in Ucraina este o repetare a istoriei", apreciaza Schwarzenberg, evocand invaziile Germaniei naziste in Austria, Cehoslovacia si Polonia in 1938 si 1939, dupa care a adaugat: "Putin actioneaza dupa acelasi principiu ca Adolf Hitler". Dupa ce Senatul rus a aprobat sambata o solicitare de interventie militara prezentata de catre Vladimir Putin, criza din Ucraina pare unul dintre cele mai grave conflicte dintre Occident si Moscova de la Razboiul Rece incoace.
10.00 Ministrul elvetian de Externe Didier Burkhalter a declarat luni ca Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) doreste sa trimita o misiune pentru o ancheta asupra "incidentelor" care au avut loc in Ucraina, relateaza AFP. "In legatura cu situatia drepturilor omului, incurajez Guvernul ucrainean sa invite Biroul pentru institutii democratice si drepturile omului (BIDDO) pentru a trimite la fata locului o misiune in vederea evaluarii a ceea ce s-a petrecut si (...) a situatiei drepturilor omului si, in special, pentru a stabili faptele si circumstantele incidentelor care au avut loc in Ucraina", a declarat ministrul Burkhalter, a carui tara asigura in prezent presedintia OSCE.
08.00 Ingrijorarea creste in Ucraina, unde comandantul fortelor navale a decis sa se supuna ordinelor autoritatilor pro-ruse din Crimeea. Actiunile Moscovei in peninsula au dus la cea mai mare criza in relatiile dintre Rusia si Occident, dupa Al Doilea Razboi Mondial. NATO a acuzat Rusia ca "ameninta pacea in Europa", iar Washington-ul a avertizat-o ca isi poate pierde locul in organizatia G8 a marilor puteri mondiale si risca, izolarea economica. Aseara, dupa o conversatie telefonica, Angela Merkel a reusit sa il convinga pe Vladimir Putin sa accepte totusi un dialog.
In ciuda tuturor insistentelor internationale si a amenintarilor diplomatice mai mult sau mai putin voalate, Rusia refuza in continuare sa isi retraga trupele din Crimeea. Potrivit unui oficial de la Kiev, numarul militarilor mobilizati ar fi ajuns la 15.000.
Dupa o lunga discutie telefonica cu Presedintele Obama, raspunsul lui Vladimir Putin a fost neschimbat : trupele rusesti vor ramane in Crimeea pentru protectia cetatenilor rusi aflati pe teritoriul Ucrainei.
La randul sau, secretarul de stat american John Kerry l-a avertizat pe Putin ca decizia sa i-ar putea aduce excluderea din G8 si izolare economica.
Mai mult succes in negocieri pare sa fi avut cancelarul german Angela Merkel. Intr-un comunicat de presa remis aseara, Guvernul german a anuntat ca "Presedintele Putin a acceptat propunerea cancelarului de a stabili imediat o misiune de ancheta si un grup de contact, eventual sub conducerea OSCE, pentru inceperea unui dialog politic".
Dan Dungaciu, director Institutul de Relatii internationale": "Nu-mi imaginez ca va exista o situatie in care Federatia rusa va ceda aceasta regiune, pentru ea strategic militar si din punct de vedere al mentalului public, dpdv al mentalului rusilor. Crimeea, Sevastopolul sunt repere fundamentale".
Intr-o rasturnare neasteptata de situatie, comandantul fortelor navale ucrainene, numit in functie vineri de administratia proeuropeana de la Kiev, a decis sa treaca in subordinea fortelor pro-ruse. Anuntul a fost facut aseara, intr-o conferinta de presa.
Denis Berezovski, comandantul Fortelor navale din Ucraina: "Promit supunere locuitorilor Republicii autonome Crimeea si orasului Sevastopol. Promit sa ma supun ordinelor comandamentului suprem al Republicii autonome Crimeea si al orasului Sevastopol."
Intr-un mesaj postat pe site-ul partidului Patria, fostul premier ucrainean Iulia Timosenko a cerut ajutorul Statelor Unite si Marii Britanii, pe care i-a numit "garanti" ai libertatii Ucrainei.
Iulia Timosenko, fostul premier al Ucrainei: "Sunt sigura ca Statele Unite si Marea Britanie vor proteja viitorul Ucrainei, folosind orice metoda necesara. Vladimir Putin intelege cu siguranta ca declarandu-ne razboi noua, declara razboi si celor care ne apara, adica Statelor Unite si Marii Britanii."
Ieri, sute de oameni s-au strans in fata ambasadelor Marii Britanii si SUA din Kiev, purtand pancarte pe care scria : "SUA, tineti-va promisiunea!"
Maine, secretarul de stat american John Kerry se va deplasa la Kiev, pentru a-si arata sprijinul fata de autoritatile Ucrainiene.