'Borsa Istanbul este un element central al ambitiei Turciei de a deveni un centru financiar in regiune. In calitate de actionar la Borsa Istanbul ii vom spijini eforturile de a deveni o bursa importanta in termeni de numar de companii listate si capitalizarea de piata', a declarat prim vice-presedintele BERD, Philip Bennett, scrie Agerpres.

Bursa de Valori de la Istanbul estimeaza ca al doilea trimestru al anului urmator este unul adecvat pentru organizarea unei Oferte Publice Initiale.

'Alte parteneriate strategice ar putea avea loc in perioada urmatoare atata timp cat nu impiedica oferta publica. Nu vom intra in niciun acord care ar putea sa afecteze procedura de oferta publica', a declarat, la randul sau, presedintele Borsa Istanbul, Tuncay Dinc.

In primavara lui 2013, Turcia a inaugurat noua bursa de la Istanbul, rezultata din fuziunea Istanbul Stock Exchange si Istanbul Gold Exchange, un pas important in strategia autoritatilor turce de a crea un mare centru financiar regional.

In Romania, BERD a preluat o participatie de 4,99% la Bursa de Valori Bucuresti si a investit la ofertele publice initiale derulate de Romgaz si Electrica, in cadrul eforturilor sale destinate dezvoltarii pietei de capital din Romania. in plus, BERD colaboreaza cu autoritatile pentru a oferi consiliere si sprijin pentru reforme si incurajeaza companiile romanesti sa acceseze pietele locale de capital.

BERD, detinut de 64 de tari si doua institutii interguvernamentale, sustine dezvoltarea economiilor de piata si a democratiei. in ultimii ani, BERD a inceput sa-si reorienteze atentia dinspre fostul bloc sovietic spre Africa de Nord si tari precum Turcia. De la inceputul activitatii sale, BERD a investit aproximativ sapte miliarde de euro in peste 368 de proiecte din Romania.