Evenimentele din Ucraina au pus in umbra criza politica si economica din Turcia, dar problemele din aceasta tara nu s-au diminuat, relateaza New York Times, preluat de Mediafax.

Lira s-a depreciat joi la cel mai redus nivel din ultimele trei saptamani, oponentii politici ai premierului Recep Tayyip Erdogan continuand acuzatiile de coruptie la adresa guvernului, cu mai putin de o luna inainte de alegerile locale.

In perioada in care capitalul strain intra liber in Turcia si alte tari emergente, banii au fost folositi pentru bunuri de consum si proprietati imobiliare si nu pentru dezvoltarea unor afaceri care ar fi sustinut o dezvoltare durabila.

Marea problema cu care se confrunta Turcia este haosul politic si financiar care ar putea fi provocat de datoriile de consum uriase, in conditiile devalorizarii lirei si retragerii investitorilor straini, care lasa tara sa se descurce cu mijloace proprii.

Crestere economica pe datorie

Mare parte din cresterea economica rapida inregistrata de Turcia in ultimul deceniu a provenit din cheltuielile de consum finantate prin credite.

In 2012, creditele de consum prin carduri au crescut cu 31%, la nivel national, iar in 2013 au urcat cu 22%.

Datoriile pentru consum din Turcia au crescut de la practic zero, in urma cu zece ani, la 55% din veniturile disponibile ale gospodariilor, potrivit institutului britanic de cercetari Oxford Economics.

Inainte ca guvernul sa intervina recent pentru stoparea fenomenului, magazinele se ofereau sa vanda absolut orice in rate, chiar si o pereche de blugi, noteaza New York Times.

Aceasta situatie contribuie la tensiunile din economia turca, in care datoriile sectorului privat, exceptand bancile, totalizeaza peste 60% din PIB, unul dintre cele mai ridicate niveluri in randul tarilor dezvoltate, potrivit Oxford Economics.

Investitorii straini, reticenti la finantarea datoriilor

Un pericol suplimentar este faptul ca investitorii straini sunt tot mai putin dispusi sa finantaze aceste datorii, preferand plasamentele in Statele Unite si Europa, unde obtin randamente mai bune ale investitiilor.

Pericolul este vazut in nivelul deficitului de cont curent, care arata diferenta dintre importuri si exporturi. Deficitul, de 7,4% din PIB in 2013, arata marimea cheltuielilor turcilor in raport cu veniturile si este sustenabil in masura in care investitorii straini sunt dispusi sa ii crediteze.

Daca finantarea va fi retrasa, iar cheltuielile de consum se vor opri brusc, atunci va avea loc o scadere puternica a standardului de viata.

Ca raspus la acest risc, banca centrala din Turcia a majorat puternic dobanzile de politica monetara, masura care a contribuit la stabilizarea lirei, dar care a scumpit costul imprumuturilor, cu impact asupra cresterii economice.

Unii analisti considera ca datoriile de consum din Turcia, de circa 131 de miliarde de dolari, nu sunt atat de mari incat sa puna in pericol bancile asa cum s-a intamplat cu creditele ipotecare din SUA si alte tari. Analistii au explicat ca bancile din Turcia sunt bine capitalizate, iar numarul imprumuturilor neperformante, de sub 5% din total, este considerat redus.

S&P a avertizat insa ca datele oficiale ar putea subevalua amploarea creditelor problema, intrucat bancile ar putea permite datornicilor sa contracteze noi credite pentru rambursarea celor vechi, in loc sa le clasifice ca arierate.