Indicele Borsa Istanbul 100 a scazut cu 21% in luna decembrie si inregistreaza un declin de 32% de la inceputul acestui an, pe fondul scandalului de coruptie care a condus la demiterea a 10 ministri din cabinetul Erdogan, transmite Bloomberg.

Lira turceasca a pierdut 6,3% din valoare in luna decembrie fata de dolar si a atins saptamana trecuta un nou minim istoric, la un curs de 2,1764 lire/dolar.

Totodata, investitorii au vandut titluri de stat turcesti pe piata secundara in cel mai accelerat ritm din ultimii doi ani. Randamentul de referinta al obligatiunilor guvernamentale cu maturitatea la doi ani a atins maximul ultimilor doi ani, de 10,17%. Totodata, au fost inregistrate iesiri nete de 1,9 miliarde de dolari din partea investitorilor straini in perioada 9-20 decembrie, iar detinerile au ajuns la 54 miliarde de dolari, fata de 72 miliarde de dolari in luna mai.

Astfel, Turcia risca sa piarda castigurile importante in materie de dezvoltare economica inregistrate in ultimii 10 ani, datorita carora ratingul de credit al tarii a revenit in categoria recomandata pentru investitii pe termen lung (investment grade) pentru prima data de la inceputul anilor '90.

Calificata de Erdogan drept o incercare de lovitura de stat, investigatia ampla de coruptie a zguduit guvernul, determinand demiterea a 10 ministri. Tensiunile pornesc de la divergentele dintre Erdogan si clericul musulman Fethullah Gulen, exponentul unui curent cu inflienta in justitie si politie.

Justitia a devenit principalul front al luptei pentru putere dintre Erdogan si Gulen, dupa ce clericul a rupt in acest an alianta cu premierul, punand capat unei colaborari care a asigurat stabilitatea guvernului timp de 10 ani.

"Daca dobanzile se vor mentine la un nivel ridicat pentru o perioada mai lunga si moneda va continua sa scada, atunci cu siguranta situatia va incepe sa afecteze economia", comenteaza pentru Bloomberg un analist londonez.

Pentru unii investitori, criza politica din Turcia reprezinta o oportunitate pentru a prelua active turcesti la preturi mai scazute. Fondul american BlackRock, cel mai mare din lume, a anuntat saptamana trecuta ca a acumulat detineri in Turcia, in special actiuni in sectorul financiar.

Criza a inceput pe 17 decembrie, cand autoritatile i-au arestat pe fii a trei ministri din guvernul Erdogan, precum si pe directorul general al bancii de stat Turkiye Halk Bankasi, in cadrul unei anchete privind dare si luare de mita, spalare de bani, contrabanda cu aur si aranjarea de licitatii publice.

Erdogan a declarat vineri, intr-un discurs televizat, ca investigatia reprezinta o incercare de a rasturna guvernul. In aceeasi zi, curtea constitutionala a blocat o ordonanta a premierului care ar fi impus ca guvernul sa fie anuntat cu privire la existenta unor astfel de investigatii.

Pana in acest an, Turcia a fost una dintre destinatiile preferate ale investitorilor straini, datorita stabilitatii afisate de guvern, reducerii cheltuielilor publice si privatizarii companiilor de stat.

Indicele de referinta al bursei de la Istanbul a crescut cu 505% din martie 2003, momentul investirii lui Erdogan, pana la finele anului trecut. Indicele MSCI al pietelor emergente a urcat in acelasi interval cu 275%.

Guvernul turc are de acoperit in acest an un deficit de cont curent de 7,1% din PIB, fata de 6,1% anul trecut, mizand in principal pe finantare externa.

Pentru a sustine lira turceasca, banca centrala a anuntat la 24 decembrie ca va injecta in piata cel putin 6 miliarde de dolari pana la finele lunii ianuarie si va descuraja depozitele in moneda straina ale bancilor comerciale la banca centrala.