Aceasta "initiativa pentru a asigura Europa" trebuie aprobata de Congres. Ea trebuie sa serveasca si dezvoltarii capacitatilor tarilor care nu sunt membre NATO, cum ar fi Ucraina, Georgia si R.Moldova, pentru a le permite sa coopereze cu Statele Unite si aliatii lor occidentali si sa-si consolideze propria aparare, a anuntat Casa Alba.

"Statele Unite sunt alaturi de aliatii lor, asa cum acestia au fost alaturi de noi"

Daca acest plan va fi aprobat, va fi masura cea mai concreta a lui Obama de a-si reasigura aliatii din Europa de Est si de a transmite Rusiei ca Washingtonul se opune unui raspuns ferm la actiunile sale in Ucraina. Vizeaza sa intensifice exercitiile si antrenamentul trupelor si fortelor aeriene trimise de Statele Unite in Europa. 

Planul prevede trimiterea unor experti americani in tarile est-europene, pentru pregatirea instalarii unor echipamente si ameliorarii infrastructurilor, care ar putea servi rapid NATO in caz de necesitate. De asemenea,  este vorba si de o "participare crescuta" a fortelor navale americane in cadrul NATO, mobilizate in special in Marea Neagra si in Marea Baltica. 

Washingtonul ar putea sa isi revizuiasca prezenta militara in Europa, "in functie de noile provocari la adresa securitatii acestui continent".  Totusi, acest lucru nu se va face in detrimentul "reechilibrarii" puterii americane in regiunea Asia-Pacific, a subliniat Casa Alba.

In acelasi timp, Obama a cerut statelor NATO, inclusiv Romaniei, sa aloce mai multi bani pentru inzestrarea armatei, in contextul evenimentelor din Ucraina.