Intr-un mesaj catre Congresul american, Obama si-a anuntat intentia de a retrage Rusia de pe lista statelor care beneficiaza de un regim vamal preferential, destinat tarilor in curs de dezvoltare. 

Casa Alba a justificat aceasta decizie prin faptul ca Rusia a trecut in categoria statelor cu venituri mari, potrivit unui clasament al Bancii Mondiale. 

"Rusia a inregistrat suficiente progrese din punct de vedere economic, pentru a nu mai merita un regim preferential acordat statelor mai putin dezvoltate", a precizat purtatorul de cuvant al Executivului american, Jay Carney. 

"Actiunile Rusiei in Ucraina nu au o legatura directa cu decizia presedintelui", a afirmat purtatorul de cuvant al Consiliului american al Securitatii Nationale, Caitlin Hayden, in contextul in care Moscova este acuzata de Washington ca destabilizeaza situatia din aceasta tara. 

In 2012, Rusia a exportat in Statele Unite produse in valoare totala de 29 de miliarde de dolari dintre care 544 de milioane au beneficiat de o taxa vamala privelegiata.