• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Presedintele SUA a sosit la Varsovia. Este al doilea turneu european al lui Obama, in ultimele doua luni

Presedintele SUA a sosit la Varsovia. Este al doilea turneu european al lui Obama, in ultimele doua luni

Presedintele american Barack Obama a sosit marti dimineata la Varsovia, prima etapa a turneului sau in Europa, in cadrul caruia va participa la un summit G7 la Bruxelles si la ceremonii de marcare a 70 de ani de la Debarcarea din Normandia, relateaza AFP.

Obama va depune un efort in capitala poloneza sa-si asigure aliatii din Europa de Est, ingrijorati de atitudinea Moscovei in Ucraina, unde armata ucraineana si-a intensificat ofensiva impotriva separatistilor.
 
Avionul de tip Boeing Air Force One a decolat din apropiere de Washington, luni, in jurul orei 19.40 (marti, 02.40, ora Romaniei). El urmeaza sa aterizeze marti, la Varsovia, unde Obama se va intalni cu piloti americanni si polonezi ai avioanelor F-16, care urmeaza sa formeze patrule comune, un proiect lansat dupa anexarea de catre Moscova a peninsulei ucrainene Crimeea (sud-est).
 
Seful Executivului american va participa, de asemenea, la cea de-a 25-a aniversare a primelor alegeri democratice in acest fost stat al blocului sovietic, ceremonii care vor avea o anumita rezonanta in contextul crizei dintre Moscova si Occident.
 
Prin aceasta vizita, Statele Unite doresc sa asigure tarile din Europa de Est de angajamentul lor in apararea securitatii aliatilor din cadrul NATO, dupa absorbtia Crimeei de catre Rusia.
 
Ca semn de sustinere puternica fata de noile autoritati de la Kiev, Obama se va intalni miercuri in Polonia cu noul presedinte ucrainean Petro Porosenko, la investirea caruia urmeaza sa asiste vicepresedintele american, Joe Biden.
 
Aceasta este a doua vizita a lui Obama in Europa in decursul a doua luni.

3 iunie 2014 11:13
Modifică setările cookies