Sechin, seful conglomeratului detinut de stat, este de departe cea mai importanta persoana de pe lista, avand in vedere legaturile foarte stranse pe care le are cu presedintele Vladimir Putin, scrie Business Insider.

Sechin, ca si Putin, este fost ofiter KGB. A fost denumit "Darth Vader" al Rusiei sau “cel mai infricosator om de pe Planeta”, din cauza trecutului sau de spion, avand o reputatie de om fara scrupule.

Cotidianul britanic The Guardian a scris ca s-a aflat de multe ori in spatele usilor inchise de la Kremlin, oficialii americani glumind chiar ca este “un mit urban”, “o sperietoare inventata de Kremlin pentru a instaura frica”.

Dupa presedintele Putin, este considerat cel mai puternic om din Rusia. Pe langa functia pe care o detine la Rosneft, cea mai mare companie petroliera ruseasca si una dintre cele mai mari companii de profil listate la bursa, Sechin a fost si consilier al lui Putin, intre 2004 si 2008, si vicepremier, intre 2008 si 2012. Putin l-a numit presedinte al Rosneft in 2004 si a devenit CEO in 2012.

Rosneft controleaza in jur de 40% din productia de petrol din Rusia, potriviut Bloomberg. O parte din reputatia de care se bucura in prezent se datoreaza implicatii sale in scandalul Yukos Oil, atunci cand l-a ajutat pe Putin sa-l arunce in puscarie pe Mihail Hodorkovski, rivalul de moarte al presedintelui rus. A ajutat, de asemenea, si la concretizarea parteneriatului TNK-BP, un joint venture intre British Petroleum si gigantul rus, afacere de 55 de miliarde de dolari.

Mihail Hodorkovski, care a fost eliberat din inchisoare la inceputul acestui an, l-a acuzat pe Sechin ca a fabricat dovezi care il incriminau, pentru a putea prelua o parte din cele mai bune active ale Yukos Oil.

Vladimir Milov, un opozant al lui Putin, a scris in Time despre apetitul lui Sechin pentru “cuceriri” care sa-i aduca profituri, amintind totdata de rolul “informal” de agent secret pe care acesta il are.

“Informal, Sechin conduce o factiune a Kremlinului cunoscuta sub numele de <Siloviki> sau <Oamenii Fortei>, grup format din fost agenti de securitate, care are o influenta foarte mare asupra clasei politice si nimeni nu poate egala apetitul pentru control al lui Sechin”, a scris Milov.

Una dintre ingineriile puse la cale de Sechin este si preluarea, saptamana trecuta, impreuna cu aliatul lui Putin, Alisher Usmanov, a versiunii rusesti a Facebook.

Sanctiunile impuse de SUA constau in inghetarea tuturor activelor pe care Sechin le detine in Statele Unite si interzicerea accesului in tara.

In total, administratia Obama a anuntat, ieri, sanctiuni pentru sapte oficiali rusi, dintre care doi fac parte din “cercul foarte apropiat” al presedintelui Vladimir Putin, si pentru 17 companii apropiate presedintelui, carora le-a inghetat activele din SUA.

Sanctiunile nu vizeaza Rosneft direct, dar actiunile companiei au pierdut mai mult de 1,7%, dupa anuntul Statelor Unite.

CUM SA-TI FACI COPILUL VEDETA