Moldomin se afla in faliment din 4 noiembrie 2010, iar in septembrie 2011 lichidatorul, RTZ & Partners, a anuntat ca firma Mineco AG, inregistrata in Elvetia, va prelua producatorul de cupru din Moldova Noua si va investi 150 de milioane de euro.

Mineco este formata dintr-un grup de companii si, potrivit lichidatorului, la acel moment avea mine in Serbia si Bosnia. Potrivit site-ului companiei, Mineco AG are si o reprezentanta la Moscova.

Compania trebuia sa preia si licenta de exploatare a Moldomin Moldova Noua, judetul Caras Severin, precum si dreptul de a valorifica bunurile imobile ale firmei indispensabile exploatarii. Dar, potrivit site-ului Agentiei Nationale a Resurselor Minerale, licenta pentru zacamantul de "minereu de cupru cu continut scazut" figureaza inca pe numele Moldomin SA Moldova Noua. Moldomin are o licenta pe 20 de ani, pana in 2018, pentru exploatarea zacamantului de cupru de la Moldova Noua.

Compania avea, la momentul privatizarii, datorii totale de 258 milioane de lei catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului si autoritatile locale din Moldova Noua.

La acel moment, firma lichidatoare, RTZ & Partners, preciza, pentru Mediafax, ca Mineco nu va plati toate datoriile Moldomin, insa suma pe care o va achita pentru preluarea firmei miniere va fi distribuita creditorilor. Lichidatorul nu preciza suma pe care Mineco o va plati pentru preluarea Moldomin.

La inceputul lui 2012, la Curtea de Apel Timisoara au ajuns doua dosare referitoare la Moldomin. Unul dintre dosare avea ca obiect o cerere de inlocuire a unui lichidator judiciar cu un altul, in cadrul procedurii de insolventa declansate fata de societatea Moldomin Moldova Noua, iar in al doilea se solicita sistarea oricaror modalitati de vanzare a bunurilor Moldomin si suspendarea procedurilor de valorificare a acestora.

Aceasta dupa ce, printr-o decizie a judecatorului-sindic de la Tribunalul Caras-Severin din 8 septembrie 2011, activele Moldomin SA au putut fi valorificate de lichidatorul judiciar al firmei, acestea fiind vandute, sase zile mai tarziu, catre Mineco AG, iar la randul sau, creditorul majoritar al falimentarei Moldomin SA, statul, prin Directia Generala a Finantelor Publice Caras-Severin, a facut recurs la decizia judecatorului-sindic, cerand anularea vanzarii patrimoniului firmei catre Mineco SA. In paralel, aceeasi institutie a statului a cerut si inlocuirea lichidatorului judiciar al Moldomin SA, RTZ & Partners din Cluj-Napoca, insa Tribunalul Caras-Sevrin a respins si aceasta cerere, motiv pentru care a atacat decizia cu recurs.

La inceputul lunii aprilie 2012, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) l-au trimis in judecata pe Catalin Nicolae Serban, vicepresedinte al Curtii de Apel Timisoara la data comiterii faptelor, pentru trafic de influenta si asociere pentru savarsirea de infractiuni, dupa ce acesta solicitase bani unor reprezentanti ai Mineco, pentru a influenta magistratii care judecau cele doua cauze.

Procurorii aratau in rechizitoriul trimis instantei ca, in cursul lunilor februarie - martie, Catalin Serban, in calitate de judecator, cu functia de vicepresedinte al Curtii de Apel Timisoara, a pretins de la doi cetateni sarbi 60.000 de euro, iar in 14 martie a primit 50.000 de euro.

Acum, exploatarea de la Moldova Noua se afla din nou in centrul unui scandal, procurorii DIICOT deschizand o ancheta dupa ce factori de decizie din IPROMIN SA Bucuresti au divulgat catre persoane din mediul de afaceri din Federatia Rusa informatii si documente clasificate referitoare la zacamintele de cupru si metale rare din zona Moldova Noua, mai exact zacamantul "Suvorov".

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) - Structura Centrala fac cercetari in cazul unui grup infractional constituit din persoane avand cetatenie rusa si romana, pentru infractiunile prevazute de articolul 19 din Legea 51/1991, articolul 169 si articolul 298 Cod penal, a anuntat DIICOT.