Ponta: "Guvernul a transmis FMI ca nu va vinde Cupru Min pe baza strategiei fostului Cabinet"
Guvernul a transmis Fondului Monetar International (FMI) ca nu va vinde Cupru Min pe baza strategiei fostului Cabinet, la un pret mic si impotriva intereselor strategice, ci pe baza unui program de parteneriat public-privat care va fi definitivat in patru luni, a declarat premierul Victor Ponta.
"Am spus FMI ca nu ne apucam sa vindem din nou Cupru Min exact cum a vrut sa-l vanda Guvernul Ungureanu, pe un pret foarte mic, la o firma necunoscuta si impotriva intereselor noastre strategice pe termen mediu si lung. Avem prevazut in scrisoare patru luni in care venim cu o strategie de realizare a investitiilor de mediu si de valorificare a resurselor de cupru, evident intr-un parteneriat public-privat, dar care sa ne asigure ca acele resurse naturale raman intr-un cadrul in care decizia apartine Romaniei", a spus Ponta in cadrul unei emisiuni televizate, scrie Mediafax.
Roman Copper a atacat in instanta statul roman, acuzand Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) ca "a incetat unilateral discutiile" cu firma canadiana pentru Cupru Min Abrud, desi aceasta castigase licitatia pentru preluarea societatii miniere.
Reprezentantii Roman Copper se declara, totodata, "incantati" ca noul premier al Romaniei, Victor Ponta, a anuntat ca respectarea legii este "prioritate zero" pentru cabinetul sau.
"Roman Copper Corp. se asteapta ca autoritatile romane sa respecte aceasta promisiune, deci sa respecte legea si sa finalizeze procesul de privatizare a Cupru Min Abrud SA, in conditiile prevazute in cadrul licitatiei pe care am castigat-o", noteaza sursa citata.
Autoritatile au anuntat ca licitatia pentru Cupru Min se va relua, in termen de patru luni de la data primirii avizului de mediu, dupa ce firma canadiana castigatoare a pierdut contractul, deoarece a refuzat sa depuna intr-un cont bancar o garantie pentru investitiile de mediu, sa achite in maximum o Luna de la avizul Consiliului Concurentei pretul pentru actiuni si sa accepte publicarea documentului de privatizare.
Reluarea procesului de trecere in proprietate privata a Cupru Min a fost asumata in discutiile cu FMI.
Licitatia initiala a fost castigata de Roman Copper, iar ulterior compania canadiana Valhalla Resources a intrat in consortiu cu Roman Copper in incercarea de a cumpara Cupru Min. Roman Copper este detinuta de Bayfront Capital Partners (Canada) si a fost infiintata anul trecut, special pentru participarea la privatizarea Cupru Min.
Cupru Min detine exploatarea Rosia Poieni, unde sunt concentrate 60% din rezervele de cupru ale Romaniei.