Directorul general al OZ Minerals, Terry Burgess, a declarat ca grupul nu a fost contactat in vederea reluarii ofertei pentu Cupru Min, insa va continua sa monitorizeze evenimentele de la Bucuresti, informeaza Mediafax.

"Daca va reveni in actualitate o vom evalua (o noua oferta - n.r.), alaturi de tot ceea ce mai trebuie evaluat. Ceea ce se va intampla in continuare depinde de grupul care a castigat licitatia, de Guvernul roman si de agentia implicata in procesul de vanzare. Si cred ca, daca vom fi interesati, va trebui sa reevaluam activul in raport cu celelalte oportunitati pe care le urmarim", a spus Burgess, potrivit Brisbane Times. 

Investitorii australieni au fost dezamagiti initial ca OZ se concentreaza pe o companie atat de mica, insa Burgess a aratat ca grupul are informatii nedisponibile publicului. 

"Operatiunile actuale nu reflecta potentialul real al acelui proiect", a declarat el, notand ca mina de la Rosia Poieni ar avea o durata de viata de peste zece ani si ar putea produce 150.000 tone de cupru pe an. 

Seful OZ Minerals a adaugat ca urmareste oportunitati de achizitie de proiecte miniere de cupru si aur in Peru, Chile, Zambia, Botswana si Australia. 

OZ Minerals a participat la licitatia pentru privatizarea Cupru Min, insa oferta companiei nu a fost castigatoare. 

Firma canadiana Roman Copper, inregistrata la Toronto, a castigat la sfarsitul lunii martie licitatia cu strigare pentu Cupru Min, la un pret de 200,77 milioane euro, de 3,5 ori mai mare fata de pretul de pornire, de 57,3 milioane euro. 

Ministerul Economiei a anuntat ulterior ca negocierile cu Roman Copper s-au incheiat irevocabil, intrucat firma a respins conditiile cerute de partea romana, astfel ca procesul de privatizare va fi reluat. 

La licitatie s-au mai inscris trei firme - OZ Minerals, Dundee Holding Olanda si Ellatzite Med Ad din Bulgaria, ultima fiind insa descalificata. 

Cupru Min detine exploatarea Rosia Poieni, unde sunt concentrate 60% din rezervele de cupru ale Romaniei. 

Oz Minerals este al treilea mare producator de cupru din Australia dupa valoarea de piata, potrivit Bloomberg. Grupul detine in Australia doua proiecte de exploatare a zacamintelor de cupru si exploreaza alte doua perimetre, unul in Statele Unite si unul in Cambodgia.  Compania australiana se confrunta cu probleme financiare serioase in 2008 si a incheiat in 2009 un acord de vanzare cu compania chineza Minmetals. Guvernul australian a blocat tranzactia din considerente de securitate nationala, deoarece una dintre exploatarile OZ Minerals este situata in apropierea unei importante baze militare.