Cetateanul rus O.M., in varsta de 42 de ani, incerca sa paraseasca Romania avand asupra sa documente si harti geologice emise de autoritati ale statului roman, continand informatii si date secrete despre zacamintele de cupru si metale rare aferente exploatarilor Moldova Noua si SUVOROV. 

Procurorii DIICOT - Structura Centrala fac cercetari in cazul unui grup infractional constituit din cetateni rusi si romani, sub aspectul savarsirii infractiunilor prevazute de articolul 19 din Legea 51/1991, articolul 169 si articolul 298 din Cod penal. 

Procurorii sustin ca factori de decizie din IPROMIN SA Bucuresti ar fi divulgat catre persoane din mediul de afaceri din Federatia Rusa informatii si documente secrete referitoare la zacamintele de cupru si metale rare din zona Moldova Noua, mai exact zacamantul de banatite si zacamantul "SUVOROV". 

Acum se fac verificari privind autenticitatea documentatiei, caracterul clasificat al informatiilor si documentelor, impactul negativ asupra securitatii nationale, precum si efectele produse asupra economiei nationale si mediului concurential.

Suportul informativ in acest caz a fost asigurat de catre SRI.

Contactat telefonic de Mediafax, directorul executiv al societatii IMPROMIN, Gabriel Neamtu, a declarat ca nu stie despre ce este vorba si a solicitat un ragaz de 30 de minute pentru a se documenta. Ulterior, acesta si-a inchis telefonul mobil.

SRI evalueaza impactul asupra securitatii nationale al documentelor secrete despre zacamintele de cupru gasite la cetateanul rus, acesta fiind prins pe Aeroportul Otopeni de catre Brigada Antitero in urma unui control de rutina, a declarat vineri purtatorul de cuvant al Serviciului, Sorin Sava.

"Cetateanul rus a fost depistat de specialisti ai Brigazii Antitero in urma unui control de rutina pe Aeroportul Henri Coanda. Asupra acestuia au fost dispuse masuri preventive de catre procurorii DIICOT, iar ofiterii SRI verifica caracterul documentelor si impactul asupra securitatii nationale. Momentan nu se pot oferi alte detalii legate de aceasta ancheta", a declarat purtatorul de cuvant al Serviciului Roman de Informatii (SRI), Sorin Sava.

Primarul din Moldova Noua: Zacamantul de cupru e in curs de privatizare, a fost semnat un precontract

Primarul localitatii Moldova Noua, Matei Lupu, afirma ca zacamantul de cupru din zona se afla in curs de privatizare, dupa ce a fost organizata licitatie si a fost semnat un precontract, fiind vorba despre al doilea ca marime din tara si putand fi inca exploatat cateva zeci de ani.

"Am auzit ca este vorba despre un caz de spionaj, dar noi nu stim despre ce este vorba. Ce pot sa va spun este ca zacamantul este mare si se afla in curs de privatizare, iar noi chiar ne asteptam sa se auda vesti bune, ca se va redeschide intreprinderea. Ca marime, zacamantul este al doilea din tara si ar putea sa ridice zona asa cum a fost in urma cu cativa ani. Pentru prima data a fost exploatat in anii '60 si mai poate fi exploatat cativa zeci de ani", a declarat primarul Matei Lupu, citat de Mediafax.

Potrivit primarului, a fost o licitatie pentru privatizarea acestui zacamant si a fost semnat un precontract, urmand sa se intabuleze terenurile, sa fie obtinute certificatele de exploatare, apoi contractul final.

"Precontractul a fost semnat cu o firma elvetiana, nu mai stiu exact cum se numeste. Intreprinderea Miniera Moldova Noua este inchisa din anul 2004", a spus Lupu.