"Astazi, 17 februarie, a avut loc o intalnire la sediul Oficiul Participateie Statului si Privatizarii in Insdustrie (OPSPI) intre reprezentantii companiei Roman Copper si cei ai Ministerului Economiei si ai Oficiului. Intalnirea a avut loc la solicitarea publica a companiei Roman Copper, facuta Guvernului in cursul saptamanii trecute. Ministerul Economiei, prin OPSPI, va continua procedura de privatizare a societatii Cupru Min, conform legislatiei in vigoare", se arata intr-un comunicat al ministerului, citat de Mediafax.

Roman Copper a castigat in 26 martie licitatia organizata de OPSPI pentru preluarea pachetului integral de actiuni al Cupru Min, la pretul de 200,77 milioane euro, de 3,5 ori peste pretul de pornire a licitatiei, de 57,3 milioane euro.

"Conducerea Cupru Min a inceput demersurile pentru obtinerea autorizatiei de mediu si continuarea activitatii, pe termen scurt obiectivul principal al Ministerului Economiei fiind asigurarea locurilor de munca la Rosia Poieni", se mai arata in comunicat.

Surse participante la discutie au declarat ca Guvernul va relua procedurile pentru privatizarea Cupru Min. Din delegatia Roman Copper au facut parte 17 persoane, inclusiv avocati de la trei case de avocatura, au mentionat sursele.

Conducerea Roman Copper a anuntat in urma cu o saptamana ca doreste sa se intalneasca cu premierul Mihai Razvan Ungureanu si ministrul Economiei pentru clarificarea neintelegerilor aparute in negocierile de preluare a Cupru Min.

Ministerul Economiei a anuntat in 7 aprilie ca negocierile cu Roman Copper s-au incheiat irevocabil, intrucat firma canadiana a respins conditiile cerute de partea romana.

Firma canadiana a avut termen de zece zile pentru a semna contractul de cumparare a Cupru Min, dar intrucat nu a acceptat conditiile impuse de partea romana, acordul nu a mai fost incheiat.

Conditiile cerute de MECMA erau ca firma canadiana sa constituie un depozit colateral de 32,27 milioane euro pentru a garanta astfel realizarea investitiilor de mediu, sa plateasca suma pentru actiuni, de 200,7 milioane euro, in termen de 30 zile de la obtinerea avizului Consiliului Concurentei si autorizatiei integrate de mediu-ambele fiind conditii suspensive in contract. De asemenea, partea romana a cerut publicarea imediata a contactului de privatizare.

Cupru Min detine exploatarea Rosia Poieni, unde sunt concentrate 60% din rezervele de cupru ale Romaniei.
Compania din Abrud a incheiat anul 2010 cu un profit de 18,8 milioane lei, iar la sfarsitul anului 2011 a inregistrat o cifra de afaceri neta de 150,6 milioane lei si un profit net de 30,7 milioane lei. La finele anului trecut, Cupru Min avea datorii de 64,4 milioane de lei.

Roman Copper este detinuta de Bayfront Capital Partners (Canada) si a fost infiintata anul trecut, special pentru participarea la privatizarea Cupru Min.