"Roman Copper Corp. a initiat in mod oficial procedurile legale si actiunile impotriva statului roman, pentru a-si proteja drepturile legale. (...) Roman Copper Corp. a formulat o «Cerere de chemare in judecata», pe care a inaintat-o instantelor judecatoresti competente din Romania, cu scopul de a asigura si proteja drepturile dobandite in urma declararii companiei drept castigator al procesului international de privatizare a Cupru Min Abrud SA, dupa ce OPSPI a incetat unilateral discutiile pentru finalizarea procedurii", se arata intr-un comunicat al companiei, citat de Mediafax.

Presedintele Roman Copper, Joel Hayes, a afirmat in comunicat ca pe parcursul intregului proces de privatizare a Cupru Min Roman Copper a actionat cu buna credinta, a respectat conditiile din caietul de sarcini si a urmat regulile stabilite de OPSPI.
Compania canadiana a angajat case de avocatura locale si internationale care sa o reprezinte in acest proces.

Reprezentantii Roman Copper se declara, totodata, "incantati" ca noul premier al Romaniei, Victor Ponta, a anuntat ca respectarea legii este "prioritate zero" pentru cabinetul sau.

"Roman Copper Corp. se asteapta ca autoritatile romane sa respecte aceasta promisiune, deci sa respecte legea si sa finalizeze procesul de privatizare a Cupru Min Abrud SA, in conditiile prevazute in cadrul licitatiei pe care am castigat-o", noteaza sursa citata.

Autoritatile au anuntat ca licitatia pentru Cupru Min se va relua, in termen de patru luni de la data primirii avizului de mediu, dupa ce firma canadiana castigatoare a pierdut contractul, deoarece a refuzat sa depuna intr-un cont bancar o garantie pentru investitiile de mediu, sa achite in maximum o Luna de la avizul Consiliului Concurentei pretul pentru actiuni si sa accepte publicarea documentului de privatizare.

Reluarea procesului de trecere in proprietate privata a Cupru Min a fost asumata in discutiile cu FMI.

Licitatia initiala a fost castigata de Roman Copper, iar ulterior compania canadiana Valhalla Resources a intrat in consortiu cu Roman Copper in incercarea de a cumpara Cupru Min.

Roman Copper este detinuta de Bayfront Capital Partners (Canada) si a fost infiintata anul trecut, special pentru participarea la privatizarea Cupru Min.

Cupru Min detine exploatarea Rosia Poieni, unde sunt concentrate 60% din rezervele de cupru ale Romaniei.