Forma agreata de Guvern pentru imobilele nationalizate. Cum si cand primesc banii fostii proprietari
Fostii proprietari ai caselor nationalizate care nu pot fi despagubiti in natura vor primi puncte in valoare nominala de un leu, raportat la valoarea casei, cu care vor putea achizitiona prin licitatie alte imobile sau le vor preschimba in bani, dar dupa 2017, in limita a 14% pe an din suma punctelor.
Ultima transa va reprezenta 16% din numarul punctelor acordate, astfel incat suma totala sa poata fi achitata intr-un interval de sapte ani, calculat din 2017.
Procedura este introdusa in proiectul de lege privind acordarea de despagubiri pentru imobile nationalizate, avizat, in prima lectura, la nivelul Guvernului.
Forma modificata a proiectului mai prevede ca, in cazul restituirii in natura a imobilelor, noul proprietar este tinut sa ramburseze valoarea imbunatatirilor necesare si utile aduse acestora. Pana la rambursare, detinatorii acestora exercita dreptul de retentie cu privire la imobile.
Documentul stabileste ca imobilele preluate in mod abuziv in perioada regimului comunist se restituie in natura si ca, in situatia in care restituirea in natura a imobilelor preluate abuziv in perioada regimului comunist nu mai este posibila, compensarea prin puncte, in valoare de cate un leu, este singura masura reparatorie in echivalent care se acorda.
In situatia in care titularul a instrainat drepturile care i se cuvin potrivit legilor de restituire a proprietatii, singura masura reparatorie care se acorda este tot compensarea prin puncte. In vederea valorificarii punctelor acordate, se constituie Fondul national al terenurilor agricole si al altor imobile, administrat de Agentia Domeniilor Statului. Acesta se creeaza initial din terenuri agricole care nu fac obiectul restituirii in natura, aflate in proprietatea privata a statului si in administrarea Agentiei Domeniilor Statului, afectate acordarii de masuri compensatorii, dar se poate completa cu alte imobile proprietate a statului, la propunerea institutiilor publice detinatoare.
Pana la data de 1 iulie 2014, Agentia Domeniilor Statului publica pe pagina de internet si transmite Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor lista imobilelor din Fondul national. Lista se completeaza cu imobilele care se transmit in proprietatea privata a statului si in administrarea Agentiei Domeniilor Statului.
Terenurile puse la dispozitia comisiilor locale in vederea finalizarii procesului de restituire, dar nerestituite fostilor proprietari pana la data de 1 ianuarie 2016 intra, de drept, in Fondul national si sunt afectate valorificarii punctelor acordate. Pana la data de 1 ianuarie 2015, Comisia Nationala va face publica valoarea fiecarui imobil din Fondul national, asa cum rezulta prin aplicarea grilei notariale valabile la data intrarii in vigoare a noii legi. Pentru imobilele trecute in Fondul national ulterior, valoarea se publica in termen de 30 de zile.
Punctele acordate prin decizia de compensare vor putea fi valorificate prin achizitionarea la licitatia publica nationala de imobile din Fondul national, incepand cu data de 1 ianuarie 2016, iar in termen de 3 ani de la primirea deciziei de compensare prin puncte, dar nu mai devreme de 1 ianuarie 2017, detinatorul care face dovada ca a participat la cel putin doua licitatii nationale de imobile poate opta pentru valorificarea punctelor si in numerar. In acest sens, detinatorul poate solicita, anual, Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor emiterea unui titlu de plata pentru cel mult 14% (fata de 10% in varianta initiala) din numarul punctelor acordate prin decizia de compensare si nevalorificate in cadrul licitatiilor nationale de imobile, iar ultima transa va reprezenta 16% din numarul punctelor acordate. Sumele se platesc de catre Ministerul Finantelor Publice in cel mult 180 de zile de la emitere Punctele netransformate in numerar se pot valorifica in continuare in cadrul licitatiilor nationale de imobile.
Prin cereri de retrocedare se intelege notificarile formulate in temeiul Legii nr.10/2001, Legii fondului funciar nr.18/1991, Legii nr.1/2000, Legii fondului funciar nr.18/1991 si ale Legii nr.169/1997, cererile de retrocedare formulate potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 94/2000 privind retrocedarea unor bunuri imobile care au apartinut cultelor religioase din Romania, a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.83/1999 privind restituirea unor bunuri imobile care au apartinut comunitatilor cetatenilor apartinand minoritatilor, dar aflate in curs de solutionare la entitatile investite de lege sau, dupa caz, la Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor.
Cum si cand primesc banii fostii proprietari de imobile nationalizate
Fostii proprietari de imobile nationalizate ale caror dosare au fost deja solutionate vor primi despagubiri in numerar, in termen de cinci ani, nu de trei ani cum era prevazut intr-o varianta initiala, incepand cu ianuarie 2014. Banii vor fi dati in transe anuale egale, al caror cuantum nu poate fi sub 5.000 lei.
Procedura este introdusa in proiectul de lege privind acordarea de despagubiri pentru imobile nationalizate, avizat, in prima lectura, la nivelul Guvernului, in vederea angajarii raspunderii.
"Plata sumelor de bani reprezentand despagubiri in dosarele aprobate de catre Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor inainte de intrarea in vigoare a prezentei legi precum si a sumelor stabilite prin hotarari judecatoresti, ramase definitive si irevocabile la data intrarii in vigoare a prezentei legi, se face in termen de 5 ani, in transe anuale egale, incepand cu 1 ianuarie 2014", se arata in document.
Cuantumul unei transe nu poate fi mai mic de 5.000 de lei.
Persoanele indreptatite pot opta pentru returnarea dosarelor inregistrate la secretariatul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor catre comisiile locale de fond funciar in vederea restituirii in natura a terenurilor, in termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a legii. In termenul prevazut, pot opta pentru returnarea dosarelor la comisiile locale de fond funciar si persoanele care nu au valorificat titlurile de despagubire emise de Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor, transmite Mediafax.