"Se restituie in natura scoli, spitale si institutii de cultura, dar cu obligatia din partea proprietarului ca, timp de 20 de ani, sa nu schimbe destinatia imobilului, in asa fel incat, speram in 20-25 de ani, sa gasim alte locatii pentru spitale sau scoli, dar nu intr-un an sau doi", a declarat premierul Victor Ponta.

Pastrarea destinatiei inseamna de fapt ca beneficiarul nu va putea sa le vanda, dar va incasa o chirie anuala de la stat.

Noua lege spune ca restituirea in natura este varianta preferata - cel putin in cazul proprietarilor de drept si al urmasilor lor. Situatia este alta in cazul celor care au cumparat drepturile litigioase, mult mai numerosi decat proprietarii de drept.

"Nu avem o obligatie fata de cei care fac o afacere din acest lucru. Eu ii numesc samsari, pentru ca asa sunt cunoscuti, si un impozit de 85% pentru cei care nu sunt proprietari sau urmasi ai proprietarilor, ci sunt cesionari de drepturi litigioase, 15% dintr-un business este un profit corect", a mai spus Victor Ponta.

Premierul sustine ca un raport al ANRP arata ca 1.000 de samsari au reusit sa primeasca pana acum cu o treime mai mult decat au primit 26.000 de proprietari de drept sau urmasi ai lor.

Premierul stie insa ca cel mai important este modul in care va fi aplicata legea.

"Diavolul se va ascunde in detaliile de implementare, insa principiile cred ca sunt corecte", a declarat premierul.

Pentru adoptarea noii legi, Guvernul isi va asuma raspunderea in fata Parlamentului pe 26 martie, cu o saptamana mai tarziu decat anuntase initial.