Guvernul scade drastic estimarea veniturilor generate din vanzarea imobilelor RA-APPS: 300 milioane de lei in loc de 700 milioane
Guvernul a revizuit in scadere drastica estimarea de venituri obtinute in acest an din vanzarea imobilelor aflate in administrarea RA-APPS, de la 706 milioane lei la 296,2 milioane lei, dupa ce majortatea licitatiilor organizate de regie pana in prezent au esuat, in lipsa de ofertanti.
Prin bugetul de stat pentru acest an, Guvernul si-a propus sa incaseze 706 milioane lei din vanzarea imobilelor Regiei Patrimoniului si Protocolului de Stat (RA-APPS), veniturile din valorificarea unor bunuri din patrimoniul privat al statului urmand astfel sa creasca de la 1,8 milioane de lei, estimate pentru anul trecut.
In bugetul de stat pentru acest an, veniturile din vanzarea unor bunuri apartinand domeniului privat al statului sau a unitatilor administativ-teritoriale sunt prognozate la 706 milioane lei, de la doar 1,8 milioane lei estimate pentru anul trecut. La momentul elaborarii proiectului de buget, surse guvernamentale au confirmat pentru Mediafax ca suma reprezinta estimarea privind incasarile din vanzarea imobilelor RA-APPS.
Bugetul de venituri si cheltuieli pentru acest an al RA-APPS, aprobat la sfarsitul lunii iulie de Guvern, prevede insa venituri de doar 296,2 milioane lei din vanzarea imobilelor.
Diferenta de venituri prognozate apare in contextul in care regia a lansat din primavara acestui an mai multe licitatii deschise cu strigare, dar nu a reusit sa vanda decat foarte putine proprietati, in lipsa de oferte.
Lista imobilelor pe care regie le scoate la vanzare a fost aprobata de Executiv la finele anului trecut, dar primele imobile ofertate nu au inclus active valoroase precum Clubul Floreasca, hotelurile Triumf si Mara, autoritatile precizand ca acestea urmeaza sa fie scoase la vanzare ulterior.
Reprezentantii mai multor companii imobiliare au estimat la 85-90 milioane de euro valoarea celor 600 apartamente din Bucuresti pe care RA-APPS le va scoate la vanzare prin licitatie cu strigare, cele mai scumpe fiind trei locuinte din imobile aflate pe bulevardul Kiseleff, fiecare cu preturi estimative de aproape 310.000 de euro.
Multe dintre imobilele ofertate au mai fost insa scoase la vanzare de RA-APPS si in anii anteriori, fara succes.
Regia Protocolului de Stat detine aproximativ 650 locuinte de protocol si de serviciu, peste 75 de vile si mai mult de 250 hectare teren, mostenite de la fosta gospodarie de stat a PCR si ocupate de actuali sau fosti demnitari, ori chiar de rudele acestora. Acestora li se adauga zeci de spatii comerciale, ferme si unitati turistice, dintre care hotelul Triumf din Bucuresti, hotelul Mara din Sinaia, Clubul Floreasca, complexul Scrovistea, complexul Palat Snagov sunt printre cele mai valoroase.
Toate aceste bunuri, folosite de institutii publice, ambasade, partide, sunt inca evaluate de stat la doar 226 milioane euro, cifra stabilita pe baza bilantului contabil din 2004, cu mult sub valoarea de piata reala a proprietatilor.
Consultanti imobiliari au declarat recent ca infiintarea unui fond imobiliar listat la bursa pentru administrarea activelor RA-APPS sau transferul acestor servicii catre firme private sunt alternative la vanzarea individuala a proprietatilor, care ar asigura o trans-parenta sporita si un profit mai bun pentru stat.
Ei au aratat ca vanzarea activelor RA-APPS in conditiile actuale ale pietei nu este cea mai buna solutie. Infiintarea fondului de investitii ar trebui insa precedata de o curatare a portofoliului, astfel incat sa fie pastrate doar activele performante, care sa atraga investitori.