"Vom revizui baza de impozitare pentru impozitele pe proprietate, care va varia in functie de destinatia proprietatii si nu in functie de contribuabil (persoana fizica sau persoana juridica - n.r.)", se arata in scrisoarea de intentie trimisa de Guvern la Fondul Monetar International (FMI).

In aceste conditii, impozitul platit de o persoana fizica sau o firma ar putea fi similar daca imobilele detinute au aceeasi destinatie.

In prezent, impozitele pe imobile au regimuri diferentiate in functie de natura proprietarului, fiind de regula mult mai mici pentru persoane decat in cazul firmelor.

De altfel, chiar modul de calcul difera. La persoanele fizice se aplica o cota de 0,1% la valoarea impoziabila, calculata in functie de calitatea materialelor de constructie, utilitati si zona in care este amplasat imobilul.

In cazul companiilor, cota de impozit se stabileste prin hotarare a consiliului local si poate fi cuprinsa intre 0,25% si 1,5% inclusiv din valoarea de piata. Valoarea de inventar este valoarea de intrare a cladirii in patrimoniu, inregistrata in contabilitatea proprietarului cladirii, conform prevederilor legale in vigoare. In cazul unei cladiri care nu a fost reevaluata, cota impozitului pe cladiri se stabileste de consiliul local/Consiliul General al Municipiului Bucuresti intre 10% si 20% pentru cladirile care nu au fost reevaluate in ultimii 3 ani anteriori anului fiscal de referinta si intre 30% si 40% pentru cladirile care nu au fost reevaluate in ultimii 5 ani anteriori anului fiscal de referinta.

Avocatul Gabriel Biris, unul dintre sustinatorii introducerii impozitarii imobilelor dupa destinatie, spune ca cea mai dezirabila varianta este aceea a stabilirii unei valori impozabile atat pentru imobilele cu destinatie rezidentiala, cat si pentru cele cu destinatie comerciala si diferentierea taxarii doar prin cota aplicata, mai mare in cazul celor intrate in circuitul comercial.

"Valoarea de piata nu este buna pentru impozitare, din mai multe motive, si inclusiv pentru autoritatile locale. Exemplul bulei imobiliare este elocvent. Cum sa-ti faci programare bugetara multianuala pe veniturile unei primarii cand ai variatii asa de mari de preturi?", a explicat avocatul partener la Biris Goran, citat de Mediafax.

De aceeasi problema se lovesc si dezvoltatorii imobiliari, ale caror randamente pot varia semnificativ.

"Noi ce facem acum, impozitam investitiile? Calitatea costa. Prin sistemul actual de impozitare se descurajeaza investitorii care urmaresc o calitate superioara, o arhitectura deosebita, iar astfel de cladiri presupun investitii mai mari si in final o valoare de piata mai mare", a completat Biris.

In opinia lui Biris, nu trebuie sa existe diferentiere intre impozitele platite de populatie pentru imobilele de locuit si imobilele construite de firme pentru inchiriere.

O astfel de masura ar duce la cresterea impozitelor pentru persoanele fizice care utilizeaza imobilele din proprietate pentru activitati comerciale, cu exceptia inchirierii, si ar avea un efect neutru asupra impozitelor platite de populatie pentru casele in care inlocuiesc sau le inchiriaza.

Masura ar putea sa avantajeze o parte din firme, mai ales dezvoltatorii care in varful perioadei de boom imobiliar au construit cladiri cu un grad de complexitate ridicat si a caror valoare de inventar a fost mult mai mare decat preturile actuale. Multi investitori aleg in prezent sa plateasca impozitele la valoarea de inlocuire, dar este neclar daca Fiscul accepta o astfel de evaluare, in conditiile in care putinele tranzactii realizate in ultimii ani nu pot da un indiciu clar asupra valorii de piata.

De asemenea, investitorii in imobile rezidentiale ar profita de o scadere semnificativa a impozitelor, ceea ce le-ar permite sa amane vanzarea si sa ofere locuintele spre inchiriere.

Impozitele si taxele locale vor creste incepand cu anul viitor cu 16,05%, reprezentand rata inflatiei cumulata pentru perioada 2010-2012. Conform Codului Fiscal, impozitele si taxele locale sunt indexate o data la trei ani, tinand cont de evolutia ratei inflatiei de la ultima modificare. Ultima actualizare a taxelor si impozitelor locale a fost aplicata incepand cu anul 2010.

In urma majorarii, valoarea impozabila a unei cladiri cu cadre din beton armat sau cu pereti exteriori din caramida arsa va crestede la 806 lei/mp la 935 lei/mp in cazul spatiilor dotate cu instalatii electrice si de canalizare si de la 478 lei/mp la 555 lei/mp in cazul cladirilor neracordate la astfel de utilitati.

Pentru cladirile cu peretii exterioridin lemn, valoarea impozabila va urca de la 219 lei/mp la 254 lei/mp, in cazul existentei utilitatilor, si de la 137 lei/mp la 159 lei/mp, fara utilitati.