"Calculul s-a facut astfel. Au fost avute in vedere cele 124.000 de cereri pentru care intr-un fel sau altul s-au dat decizii. Procentele de cereri solutionate si respinse au fost extrapolate la diferenta neanalizata. Am aplicat in scop statistic acelasi procent de respingere pentru cele neanalizate (...) Din efectul Legii 10 avem 20 de miliarde de lei, iar daca se exclud cele prevazute la art. 31, respectiv despagubiri pentru actiuni detinute la companii, ar rezulta o suma de 12,8 miliarde lei", a spus Bogdan Dragoi.

Ministrul Finantelor a aratat ca din cele aproximativ 55.000 de notificari solutionate prin restituirea in bani aproximativ 80% au fost despagubiri de sub 100.000 de lei (25.000 de euro). Analiza a avut in vedere despagubirile pana in 100.000 de lei, cele intre 100.000 si 500.000 de lei si cele peste 500.000 de lei.

Astfel, rezulta ca pentru circa 44.000 de persoane statul a platit cel mult 4,4 miliarde lei (1 miliard de euro), in timp ce pentru restul de 11.000 de despagubiti s-au achitat cel putin 10 miliarde de lei (2,4 miliarde euro).

Fostii proprietari au fost despagubiti prin actiuni la Fondul Proprietatea, al carui capital social s-a ridicat la circa 14 miliarde lei, si prin despagubiri in bani, in limita a 500.000 de lei, din dividendele platite la stat de catre Fondul Proprietatea.

Bogdan Dragoi a precizat ca Fondul Proprietatea a fost construit pe baza estimarilor realizate pana in 2004 prin analiza cererilor de restituire depuse in termenul stabilit de Legea 10/2001, care evidentiau un necesar de circa 14 miliarde de lei.

Oficialul a afirmat ca nu are toate detaliile pentru a explica diferenta foarte mare dintre suma estimata initail si cea estimata in prezent.

Guvernul vrea sa limiteze la 15% din valoarea reala a bunului in cazul despagubirilor care vor fi platite de stat fostilor proprietari pentru proprietatile nationalizate si sa elimine posibiliatate restituirii in natura. De asemenea, plata se va face esalonat pe o perioada intre 10-12 ani, termenul de depunere a dosarului fiind unul de decadere si stabilit la maximum 90 zile.

Intrebat de ce s-a eliminat restituirea in natura, ministrul a aratat ca prin mentinerea acestei forme de despagubire s-ar fi creat un tratament discriminatoriu, intrucat persoanele care puteau recupera imobilele in natura erau despagubite integral, in timp ce pentru despagubirile in bani s-a propus limitarea la 15% din valoare.

Ministrul Finantelor a tinut sa precizeze ca despagubirile se vor face in functie de valoarea de piata a imobilelor, fara a fi aplicate grile adminitrative, ceea ce va reprezenta un plus pentru fostii proprietari.

Modificarile sunt avansate de Guvern intr-un proiect de lege, care urmeaza sa fie lansat in dezbatere publica si, ulterior, transmis Parlamentului.

"Despagubirile vor fi esalonate in transe egale, anual. Suma care va fi alocata pe an este de 531 milioane lei, atat isi permite statul sa aloce, s-a avut in vedere in primul rand strategia fiscal-bugetara", a declarat, la Guvern, presedintele Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRM), Dorina Danielescu.

Proiectul mai prevede ca vor fi eliminate masurile reparatorii prin compensarea cu alte bunuri ori servicii sau restituirea pe alt amplasament, fiind acceptata doar plata despagubirilor in conditiile acestui proiect de lege.

Conform documentului, despagubirile pentru imobile nationalizate vor fi platite in transe egale, anuale, esalonat, pe o perioada de 10 ani si actualizate doar cu ultimul indice al preturilor de consum comunicat de Institutul National de Statistica, in raport cu indicele preturilor de consum stabilit la data emiterii titlului de plata.

Sumele prevazute in hotararile judecatoresti definitive si irevocabile si in titlurile de despagubire eliberate de catre Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor, emise sau, dupa caz, pronuntate pana la data intrarii in vigoare a noii legi si neexecutate, vor fi achitate esalonat pe o perioada de 12 ani, tot in transe anuale, egale. Despagubirile pentru cetatenii romani prejudiciati prin confiscarea bunurilor in Basarabia, Bucovina de Nord si Tinutul Herta vor fi platite eșalonat tot pe o perioada de 12 ani, in transe anuale, egale.