El a afirmat ca isi cere scuze in numele guvernelor si parlamentelor anterioare, care timp de 22 ani, nu au putut oferi o solutie clara si definitiva in aceasta problema, din cauza unui "camuflaj politic", si a admis ca proiectul propus de Guvern creeaza o nedreptate, aceasta fiind insa singura solutie, scrie Mediafax.

"Am ajuns insa intr-un loc din care nu mai putem iesi decat asa. Sunt 2.500 dosare la CEDO si, daca nu le rezolvam pana pe 12 iulie prin adoptarea unei legi, acestea in trei luni capata cale libera catre rezolvare pe seama sentintei pilot, adica dand castig de cauza reclamantului impotriva statului, iar punerea in aplicare a sentintelor inseamna 70 miliarde lei, 12 procente din PIB. Aceste dosare urmeaza sa antreneze, pe seama precedentului creat, 91% din 170.000 dosare pendinte de rezolvare pe aceeasi tema. Aceasta plafonare da o sansa tuturor celor care au speranta ca vor fi despagubiti", a spus Mihai Razvan Ungureanu in cadrul unei emisiuni televizate.

Guvernul a anuntat, saptamana trecuta, ca vrea sa limiteze la 15% din valoarea reala a bunului in cazul despagubirilor care vor fi platite de stat fostilor proprietari pentru proprietatile nationalizate si sa elimine posibilitatea restituirii in natura.

De asemenea, plata se va face esalonat pe o perioada intre 10-12 ani, termenul de depunere a dosarului fiind unul de decadere si stabilit la maximum 90 zile.

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat insa ca Uniunea nu va vota in Parlament un proiect de lege al Guvernului privind retrocedarile imobilelor daca acesta nu va prevede restituirea in natura. El a aratat ca nu este de acord cu eliminarea din legislatie a restituirii in natura a imobilelor acolo unde dosarele sunt complete si imobilele pot fi restituite.

Surse guvernamentale au declarat, marti, ca Executivul analizeaza varianta ca viitorul proiect de lege privind despagubirile pentru proprietatile nationalizate sa prevada restituirea in natura pentru dosarele deja depuse, cu stabilirea unui termen pana la care mai pot fi depuse dosare care sa fie solutionate tot cu retrocedari in natura.

Ministrul Finantelor, Bogdan Dragoi, a declarat saptamana trecuta ca plata integrala exclusiv prin bani pentru proprietatile nationalizate de comunisti ar insemna un efort bugetar estimat la 70 de miliarde de lei (16 miliarde de euro), din care mai mult de jumatate ar reveni cultului romano-catolic, care a depus cereri pentru 88.000 de imobile.