Alţi o mie de români care au depus proiecte urmează să afle dacă au fost admişi sau nu. Au avut prioritate antreprenorii care vor să lucreze în sectorul producţiei şi al serviciilor, dar mai ales cei care au promis că vor crea multe locuri de muncă. Problema e că România se confruntă cu o criză acută de meseriaşi, iar şomajul este la cel mai scăzut nivel.

Cristina vrea să-şi deschidă o fabrică de îmbrăcăminte în centrul Mangaliei, aşa că la începutul anului s-a înscris în programul Start-up Nation, în speranţa că statul o va finanţa. Iar acum a aflat că va primi suma maximă ce poate fi acordată: 200 de mii de lei.

Cristina: ”O să închiriez un spaţiu, am semnat deja contractul săptămâna aceasta şi vrem să dăm de lucru femeilor din Mangalia. Ca să dai de lucru la 25 de femei, investiţia este destul de mare.″

Cristina se numără printre cei 10.000 de antreprenori debutanţi care vor primi finanţarea de la stat nerambursabilă. Şi deşi suntem aproape de jumătatea anului 2019, funcţionarii agenţiilor care se ocupă de Start-up Nation încă nu au tranşat situaţia pentru 2018. Interesul a fost mare: şi-au depus planurile de afaceri 33.500 de firme.

Ștefan Oprea, ministrul Mediului de Afaceri: ”Am selectat 13 mii, astfel încât să putem încheia 10 mii de contracte, pentru că o parte dintre planurile de afaceri au fost respinse, o parte sunt în clarificări.″

Cei care au primit deja acceptul pentru finanţare pot spera să încaseze şi banii în următoarele două luni. Unii s-au împrumutat deja la bănci pentru a începe investiţiile, aşa cum s-a întâmplat şi la prima ediţie, cea din 2017.

Atunci au fost desemnaţi beneficiari 8.500 de antreprenori, dintre care cei mai mulţi şi-au înfiinţat afaceri în domeniul producţiei - aproape 70% din total. Aceste firme primeau punctaj mare la selecţia dosarelor.

La ediţia a doua, au contat mai mult slujbele create. Astfel, au fost admişi doar antreprenorii care au promis cel puţin 4 locuri de muncă.

Florin Jianu, consiliul IMM-urilor: ”României îi lipsesc 1 milion de oameni pe piaţa de muncă. Să pui crearea de locuri de muncă drept factor determinant într-un astfel de program e ca şi cum mergi pe contrasens, deci se întâmplă în realitate. Devine o chestiune artificială, se mută oamenii de pe o firmă pe alta.″

Un sondaj făcut de Consiliul IMM-urilor a creionat şi un portret al antreprenorului Start-up Nation. A intrat în program din dorinţa de a fi propriul şef, are 30 de ani, este din mediul urban şi a urmat studii universitare.

Cei admişi trebuie să menţină locurile de muncă pentru cel puţin doi ani şi să îndeplinească tot ce au promis în planul de afaceri, altfel dau banii înapoi statului.