Sibianul Ioan Pascanut este inginer mecanic, iar inainte de Revolutie a lucrat la mecanizarea agriculturii, in fosta Statiune de masini Agricole (SMA). Asa a ajuns sa cunoasca toate zonele din judetul Sibiu si sa aiba foarte multe cunostinte in domeniul agricol.

Dupa Revolutie, a ajuns sa detina un teren in comuna Rosia si s-a gandit mult timp ce sa faca cu el. In 2006, a inceput infiintarea unei plantatii de catina.

"Ideile vin. Daca le bagi in seama, daca ai resurse si un pic de pasiune... La vremea respectiva, ca si acum de altfel, agricultura Romaniei era pe aceiasi butuci pe care au pus-o unii dintre politicieni. Din dorinta de a accesa o latura a agriculturii alternative, am ales aceasta cale. Agricultura clasica toata lumea o facea si toata lumea, de fapt se lasa de ea pentru ca era total nerentabila. Faptul ca, ulterior, s-au mai introdus acele subventii a facut ca rentabilitatea ei sa creasca, dar, la acel moment, nu existau cai de a razbate in agricultura si am gandit o cale de a razbate in agricultura alternativa. Ele sunt mai multe, dar eu am ales-o pe aceasta si datorita faptului ca eu cunosteam aceasta planta din copilarie, din flora spontana. Cand eram copil, adunam catina cu bunica mea si o predam la centrele de colectare ca sa facem cativa banuti sa mergem, de 23 August, sa bem suc. Cam atunci era perioada de recoltare", povesteste sibianul.

Ioan Pascanut/Foto: Mediafax

El a fost printre primii din Romania care au infiintat o planatie de catina si, desi avea destule cunostinte in agricultura, nu stia prea multe despre plantatia de catina. Nestiinta l-a costat insa timp si bani.

"Aceasta planta intra pe rod dupa cinci ani. In plus, nu toate plantele se prind din primul an. Trebuie sa inlocuiesti, sa umpli golurile. Exista exemplare femele si masculine. Daca ai prea multi masculi in plantatie, nu este bine pentru ca tin locul ocupat, masculii nu-i cunosti decat la trei ani dupa plantare, ceea ce mi s-a intamplat si mie si a trebuit sa scot cateva sute de masculi ca sa pun femele. Cei care livreaza materialul de plantare ti-l dau pe categorii, dar nu tot timpul este asa cum ar trebui, in plantele femele gasesti si multi masculi. Acesta este un impediment de care eu m-am lovit pentru ca am fost chiar printre primii cand m-am apucat. A fost foarte mult de munca, faptul ca n-ai stiut cum sa o iei si ce sa faci, am ajuns sa facem foarte multe greseli, care ne-au costat timp si bani, dar pe care incet, incet am reusit sa le remediem", spune Ioan Pascanut, potrivit Mediafax.

Barbatul a ajuns, intr-un final, dupa ce a accesat si fonduri SAPARD, sa aiba sapte hectare si jumatate plantate cu catina, intreaga plantatie fiind certificata ecologic. Investitia in plantatie a fost de aproximativ 55.000 de euro.

Sibianul spune insa ca nu e de ajuns sa infiintezi o plantatie. Desi aceasta nu este deloc pretentioasa, adaptandu-se perfect la zonele de deal si de munte, la terenuri accidentate, trebuie sa ai mare grija ce faci cu fructele intrucat acestea se pot pastra doar congelate sau uscate, in 48 de ore de la recoltare catina intrand in oxidare.

Foto: Mediafax

In consecinta, s-au mai investit peste 25.000 de euro in instalatii de inghetare si refrigerare a catinei. Astfel, sibianul reuseste sa pastreze fructele de catina de la momentul recoltatului - undeva din august pana in octombrie - pana pe timpul iernii, cand marile firme din industria farmaceutica, alimentara si cosmetica nu mai au de unde cumpara fructe proaspete sau uscate, stocurile fiind epuizate.

Cel mai mult si cel mai bine, Ioan Pascanut vinde catina pe timpul iernii. Potrivit acestuia, un pret corect pentru catina sa este 2,5-3 euro pe kilogram, pentru catina congelata, si undeva intre 12 si 16 euro pentru catina uscata, pentru ca, din cinci kilograme de catina proaspata, se obtine un kilogram de catina uscata. El a vandut catina pentru firme din Grecia, Germania, Romania, dar si din alte tari.

Ioan Pascanut proceseaza, in firma proprie, o mica parte din catina pe care o produce si obtine suc de catina, nectar de catina si ulei de catina, produse cu care aprovizioneaza un lant de magazine alimentare din judetul Sibiu si se prezinta la diferite targuri si expozitii. In rest, toata catina o vinde congelata celor care doresc sa o proceseze. A ales aceasta cale pentru ca, doar asa, ceea ce produce el este suta la suta natural.

Sticla de 500 de mililitri de suc sau nectar de catina se vinde cu 25 de lei, iar litrul de ulei de catina se vinde si cu 250 de euro. Potrivit lui Ioan Pascanut, acest ulei face toti banii.

Foto: Mediafax

"Dintr-un kilogram de catina uscata obtin 120-140 de grame de ulei. Practic, este un concentrat de vitamine si elemente bioactive foarte puternic. Pentru uz extern, este cel mai bun cicatrizant, iar in cazul arsurilor, daca il pui la timp, elimina acea exfoliere, iar rana se vindeca foarte repede si bine. In plus, este bun pentru orice afectiune a pielii: de la eczeme pana la ... orice. Intern, este bun pentru foarte multe actiuni, de la tubul digestiv pana la boli grave, la care zice ca le incetineste evolutia. Am avut multi bolnavi de cancer care au incercat, la sfatul medicului, sa faca o cura de ulei de catina. Este demonstrat stiintific ca are proprietati in acest sens", explica sibianul.

El povesteste ca nu si-a amortizat inca investitia, dar, de vreo trei ani, firma a intrat pe profit. Ca sa-si scoata toti banii ar trebui sa se mai dezvolte, dar dezvoltarea inseamna alte zeci de mii de euro care ar trebui investite. Cu toate acestea, spune ca o plantatie de catina este o adevarata afacere.