Afacerea cu care un fost pescar a dat lovitura pe o insula saraca din Kenya
Ali Omar
Insula Lamu face parte din arhipelagul cu acelasi nume din Kenya. Este locul in care Ali Omar s-a nascut si a crescut, devenind, ca multi alti conationali de-ai sai, pescar. Insa aceasta meserie nu avea sa ii ocupe prea mult timpul, pentru ca s-a hotarat sa devina antreprenor.
Ali Omar, candva un pescar modest din Kenya, se ocupa acum de vanzarea unor genti de lux, pe care le creeaza din materialele care se gasesc pe malul insulei sarace, potrivit CNN. Lamu vinde genti de toate dimensiunile, de la foarte mari, la cele pentru plaja sau laptopuri. Gentile sunt ornate cu scoici adunate de pe plaja.
Desi are mai multe magazine deschise pe insula, cea mai mare parte a muncii este realizata chiar in casele artistilor artizani, manual. Barbatul este ajutat de propria familie, prieteni, dar si de alti pescari. Impreuna, picteaza si realizeaza manual gentile, pe care apoi imprima mesaje frumoase, prin care promoveaza pacea, dragostea si grija pentru mediu.
Un detaliu interesant este materialul folosit pentru aceste piese de colectie. Este vorba de o panza de navigare pe care localnicii obisnuiau sa o foloseasca pe barcile lor. “Atat tatal meu, cat si bunicul, foloseau aceasta panza pentru aproape orice: de la haine, la lenjeria de pat”, spune Ali.
“Toata familia mea e fericita pentu ca, gratie acestei afaceri, acum toti au locuri de munca. Sora mea coase, cei doi cumnati ai mei se pricep foarte bine sa creeze lenjerie de pat si perne. Este pe de o parte familia lui Ali, si pe de alta, prietenii lui. Noi suntem prietenii lui”, spune si Juma Kilonzo, unul dintre artistii ce realizeaza gentile.
Cele mai multe dintre gentilor de aici sunt vandute turistilor, numai ca in ultima perioada numarul acestora a scazut. Din cauza ca este destul de apropiata de Somalia, lumea nu s-a mai inghesuit sa isi rezerve vacantele in zona, de frica atacurilor teroriste. Dar Ali a gasit solutia si pentru aceasta problema si si-a adus afacerea in mediul online, deschizandu-si propriul site.
“Facem poze si le punem pe Internet. Asa ca e usor pentru noi cand cineva vrea anumite detalii pentru o comanda, ne spune ce cuvinte sa scriem sau ce culori sa folosim si noi ne conformam”, explica Juma Kilonzo.
“Sper ca in zece ani brandul Ali Lamu sa ajunga in toata lumea si compania mea sa se dezvolte frumos”, este increzator proprietarul, care mai nou realizeaza si sorturi de bucatarie ori tablouri cu tematica africana.
Pe acelasi subiect: