In urma cu 10 ani, doamna Maria s-a hotarat sa revina in Romania impreuna cu sotul ei german, Walter.

"Cu banii accesati de la Uniunea Europeana ne-am facut o cultura de capsuni, o pepiniera de tuia, mai in fata avem ceva utilaje, avem un lac, crescatorie de porci si pasari", povesteste Maria Kleisinger.

Aveau 3 hectare de pamant asa ca au accesat bani europeni, iar acum se pot mandri cu o mica ferma unde au tot ce le trebuie.

"Am fost printre primii oameni care au accesat acest proiect si nu ne pare rau, ba chiar ii incurajam si pe ceilalti, este o trambulina pentru viitor, iti dezvolti o afacere si poti trai bine", explica si sotul femeii, Walter Kleisinger.

In 2009, la nivel national s-au depus doar 6.000 de cereri pentru astfel de proiecte europene. "Numarul cererilor a crescut intr-un ritm destul de mare, mai ales la inceput, iar in anul care a urmat am avut 30.000 de cereri", sustie Miron Alexa, coordonator dezvoltare rurala.

Banii europeni le-au schimbat viata si celor din Metes, judetul Alba. Nicolae are 25 de ani si cu ajutorul celor 1.500 de euro nerambursabili, pe care i-a luat de trei ani incoace si-a construit un grajd si si-a cumparat sase vaci.

"Fara banii astia nu puteam incepe aceasta mica afacere pe care incet-incet o dezvoltam, o mana de ajutor niste bani care ne-au ajutat foarte mult", spune Nicolae Gavrila, fermier.

La cateva case distanta un alt tanar de 29 de ani a aflat de la prieteni masura care vine in sprijinul tinerilor fermieri si si-a depus si el dosarul. Pana in prezent programul pe toata tara beneficiaza de 300 de milioane de euro.