Un medic stomatolog de 35 de ani din Satu Mare a primit deja un imprumut de 28.000 de euro, fara dobanda, ca sa isi doteze cabinetul. "Nu am luat niciodata credit de la banca, asta a fost prima incercare si sunt multumit, ca altfel nu reuseam sa iau aparatura", spune Mihaly Attila Geng, medic stomatolog.

"Finantarea sprijinului pe care-l acordam micilor intrerprinzatori pentru dotarea cu echipamente si utilaje provine de la guvernul german pentru zonele din afara Germaniei, unde mai traiesc etnici germani si se adreseaza intreprinzatorilor de toate natiile. Important este sa aiba un spirit de intreprinzator, sa fie priceputi si, prin activitatea pe care o desfasoara, sa dezvolte zona"
, explica Iosif Holzli, directorul Fundatiei din Satu Mare.

La Rasnov, in Brasov, un tamplar s-a bucurat de avantajele sistemului oferit de statul german. "Am aflat de mai mult timp, dar nu am avut curaj, apoi m-am hotarat si am luat credit. Vrem sa il folosim pentru a ne diversifica. Sa facem si altceva in afara de tamplarie", spune Cicerone Agafitei.

Pentru suma de 12.300 de euro are de platit o rata trimestriala de aproximativ 600 euro pe o perioada de cinci ani. Iar cu cele patru utilaje, pe care si le-a cumparat, estimeaza un profit de 5.500 euro pe luna.

"Oamenii ar vrea de toate, unii vor concedii in Antile. Nu le dam bani acelora, ci doar celor care vor sa deschida firme in productie sau servicii, cum ar fi lemn, carne, lapte sau brutarii. De la service auto, pana la notar public", povesteste Karl Arthur Ehramann, directorul Fundatiei Saxonia din Rasnov.

Imediat ce a terminat Facultatea de Stomatologie, aceasta tanara de 26 de ani din Brasov a cerut un astfel de credit fara dobanda si a primit 7.500 de euro.

"Avantajele sunt net superioare fata de banca. Nu se poate spune ca sunt pusa pe picioare in totalitate, dar a fost un mare ajutor"
, spune si Roxana Vartan, medic stomatolog.
 
Pana acum, numai in zona Brasovului au beneficiat de astfel de imprumuturi 20 de tineri, care nu trebuie neaparat sa provina din randul etnicilor germani.