"Romania, te iubesc!": Cum sa castigi prost dintr-o afacere de miliarde de euro VIDEO
Un reportaj despre mana de lucru exportata de Romania, valoroasa, dar prost platita, difuzat in editia de duminica a emisiunii "Romania, te iubesc!".
"In timp ce alte tari europene exporta valoare adaugata si castiga din relatiile comerciale internationale, Romania se bate cu pumnul in piept ca exporta si ea. Da, dar ce? Citrice? Si materie prima care ar putea fi valorificata la noi in tara, in fabrici care sa ofere locuri de munca", declara Anca Nastasi, cea care prezinta in editia de duminica a emisiunii "Romania, te iubesc!" un reportaj despre faptul ca romanii nu stiu sa-si vanda pielea si exporta foarte multa materie bruta, lipsita de valoare adaugata.
"Una e sa exporti cherestea, alta e sa exporti mobila sau scaune. Una e sa exporti fructe de padure si ciuperci, la preturi de nimic, alta ar fi sa exporti borcane de dulceata pe care, de altfel, le importam. Una e sa exporti lana care ajunge material izolant in constructii, alta e sa exporti pulovere sau covoare, adica valoare adaugata", explica Anca Nastasi.
De asemenea, corespondentul Stirilor Pro TV atrage atentia asupra faptului ca Romania exporta cu mare succes mana de lucru valoroasa, pe doi bani. "Veti vedea la «Romania, te iubesc!» unde isi realizeaza colectiile Armani, Cavalli, Gianfranco Ferre, Hugo Boss, D&G, H&M, Tommy Hilfiger sau Zara si de ce pentru ei «Made in Romania» inseamna calitate, in timp ce noi desconsideram acest lucru", a precizat Anca.
In timp ce unele haine pot fi cumparate cu 1.500 - 2.000 de euro, fabricile romanesti care lucreaza comenzi pentru brandurile straine nu incaseaza nici a douazecea parte din pretul final al hainei.
In aceeasi editie a emisiunii, corespondentul Stirilor Pro TV Rares Nastase readuce in discutie intermediarii. De data aceasta, Casele de Pensii sunt cele luate in vizor. "Punem accent pe filierele cartilor de munca falsificate, in baza carora, pensionari inchipuiti, facuti peste noapte, au primit pensii generoase", dezvaluie Rares.
"O ancheta in multe judete, filmari cu camera ascunsa, in care vorbim despre mafia pensiilor ilegale", a precizat corespondentul Stirilor Pro TV.