Daca pana atunci existau foarte putine informatii despre aceasta companie care cu 163 de angajati a obtinut in 2009 o cifra de afaceri de 3,44 mil. lei (0,8 mil. euro) si un profit de 211.000 de lei (50.000 de euro), potrivit celor mai recente date publicate de Ministerul de Finante, la finalul saptamanii trecute stirile au inceput sa curga.

Primele informatii despre Rimcor Ex au aparut in ziarul britanic Daily Mail care afirma ca rochia purtata de Kate Middleton pleaca din Romania la un pret de 15 lire si este vanduta de retailerul britanic Reiss la un pret de 175 de lire (835 lei), cam cat salariul lunar al unui muncitor din fabrica din Ferentari.

Citeste mai mult pe www.zf.ro!

Potrivit Daily Mail, rochia a fost confectionata intr-un atelier din sectorul 5 al Bucurestiului, de croitorese care sunt platite cu doar 99 de pence pe ora.

Kate Middleton face shopping online. Vezi de unde si-a cumparat rochia nude si cat a costat-o!

Outfit de vedeta: Kate Middleton, in rochie Zara. Vezi cat te costa sa te imbraci ca ea! http://www.incont.ro/bani/outfit-de-vedeta-kate-middleton-in-rochie-zara-vezi-cat-te-costa-sa-te-imbraci-ca-ea.html

Cum arata croitoria din Ferentari?

Atelierul este inconjurat de ziduri solide de metal, iar la ferestre sunt puse bare. Ziaristii britanici mai spun ca atelierul se afla la mica distanta de o celebra comuna populata de romi, de unde este originara si fetita care, anul trecut, a devenit una dintre cele mai tinere mame din lume - la varsta de 10 ani.

Potrivit publicatiei britanice, o croitoreasa castiga in acest atelier 168 de lire sterline pe luna (aproximativ 800 de lei), mai putin cu 22 de lire sterline decat salariul mediu oferit in industria textila in Romania.

O muncitoare in varsta de 44 de ani, numita Juliana Haita, care lucreaza de 15 ani pentru companie, descrie conditiile de lucru drept "bune", adaugand: "Mi se par normale. Sunt obisnuita". Insa adauga ca atelierul se incinge in timpul verii, cand temperaturile urca pana la 30 de grade. Cand se intampla acest lucru, muncitorilor le este permisa o jumatate de ora de odihna in plus.

Multe dintre muncitoare abia stiu cine este sotia printului William al Marii Britanii. Cand i s-a aratat o fotografie a lui Kate alaturi de Michelle Obama, la palatul Buckingham din Londra, Haita a spus: "Este cu adevarat frumos ca un lucru mic pe care il realizez aici ajunge intr-o sala de bal undeva in lume".

Publicatia britanica mai scrie ca nu exista dovezi ca aceste conditii de munca de la Rimcor Ex sunt sub standardele practicate in Romania.

Expertii citati de Daily Mail spun ca marile companii textile se indreapta mai nou spre Europa de Est, dupa ani in care au folosit atelierele din Bangladesh si India.

Dupa ce a fost purtat de ducesa de Cambridge, cererile pentru acest model de rochie au crescut, stocul epuizandu-se in 24 de ore. Rochia se vinde cu 600 de lire sterline pe eBay, iar o copie de 30 de lire sterline este in pregatire la lantul de magazine Tesco.