VIDEO: Exportam mai mult ca alte tari europene. Ce? Carne de melc, miere sau textile
In vremuri de restriste, industria ne da o veste buna! Firmele romanesti primesc din ce in ce mai multe comenzi de pe pietele externe, asa ca si exporturile au inceput sa reinvie. Textile, calculatoare, echipamente, dar si mierea de albine sau... melcii sunt cateva dintre produsele romanesti foarte cautate pe alte piete. Ai nostri au batut palma cu strainii si acum exporta in India, Japonia, dar mai ales in Europa.
5 tone de carne proaspata de melc pe zi este productia cu care se poate lauda o fabrica din Brasov. Asteapta o explozie a exporturilor, mai ales ca proprietarii au planuri mari: vor sa cucecereasca pietele din Belgia si Spania. Fabrica produce la capacitate maxima.
"Am reusit sa intram pe piata din Franta, care este cea mai mare piata din Europa", spune Lucian Mocanu, directorul fabricii. Gasim mai multe sortimente: carne de melc fiarta in ierburi de Provence, saramura sau pate de melc.
In schimb, in Bistrita Nasaud , exporturile stau bine la mere. De altfel, aceste fructe crescute in livezi la noi vor intra pentru prima data pe piata din India.
"E vorba de un mar Starkinson. Din soiul asta am livrat 20 de tone in India, pe care l-am vandut la pret de 1 leu, iar in tara e 70 - 80 de bani", a declarat Aurel Onigas, managerul societatii. In toamna, inginerul ar mai putea livra 700 de tone de mere in India, daca indienii vor fi multumiti de merele romanesti.
In Alba, sute de tone de miere de salcam si tei sunt pregatite sa ia drumul Orientului, dar si al Europei. Mierea se vinde cu 4 euro kilogramul. In plus, cererea din orase precum Singaprore sau tari precum Japonia sau Canada au crescut cu 30%. Numai firma de la Blaj va exporta anul acesta aproximativ 100 de tone de miere.
"Firmele au comenzi, deruleaza la capacitate maxima comenzi care se refera la piata externa. Pe piata interna comenzile au scazut sau au stagnat. Sunt clienti care fie au marit volumele comenzilor pentru Romania, fie vin clienti noi", explica Elena Herescu, presedinta organizatiei patronale ROMCONF.
Romania a avut in luna martie o crestere a comenzilor noi in industrie de 29% fata de anul trecut, in timp ce la nivelul Uniunii Europene cresterea a fost mai mica, de 21%.
Aceasta a fost cea mai mare crestere a comenzilor pe care le-au primit companiile romanesti, un varf de la debutul crizei.