Agentii firmelor de recoltare isi disputa o piata a carei cifra de afaceri a ajuns anul trecut la aproape 20 de milioane de euro. De aceea, unii vand clientilor iluzii si doar cine se documenteaza cu atentie afla ca aceste celule stem vindeca o serie restransa de boli, in special cele hematologice.

Sute de mii de parinti traiesc in fiecare an miracolul nasterii unui copil. Venirea lui pe lume, le schimba prioritatile si le transforma vietile definitiv. In jurul lor se dezvolta insa o intreaga industrie, iar recoltarea de celule stem tine sa devina una dintre cele mai profitabile.

Speriati de ricul unor boli grave, romanii platesc intre 500 si 2.000 de euro pentru stocarea celulelor stem, prelvate din sangele ombilical sau placentar in banci din Romania sau strainatate. Putini sunt insa cei care stiu la ce foloseste cu adevarat. Si mai putini realizeaza ca situatiile in care ele ar putea fi transplantate propriilor copii sunt considerate de medici exceptii.

In vreme ce alte tari interzic bancilor private sa-si faca reclama sau chiar existenta lor, la noi industria se dezvolta intr-un ritm spectaculos.

14 firme de recoltare isi disputa suprematia pe o piata care creste de la an la an si care a ajuns anul trecut la o cifra de afaceri de aproximav 20 de milioane de euro. Unele au banci proprii si le depoziteaza la noi in tara, altele le transporta catre sediile lor din Germania, Danemarca, Anglia sau Grecia.

In spitale concurenta intre agentii acestor banci e acerba. Ca sa-si vanda produsul, reprezentantii lor merg zilnic la maternitatile din toata tara, in cautare de parinti grijulii. Unii sunt seriosi si le explica oamenilor care sunt cu adevarat beneficiile stacarii de celule. Altii, le vand iluzii. Unele firme spun ca aceste celule stem pot fi folosite si pentru a trata bolile de care sufera unul dintre parinti. Fals! Medicii prefera sa faca transplant de la un donator compatibil 100%.

Acest lucru se face doar in cazuri extreme, in care nu se gaseste la un transplant intre parinte si copil, unde compatibilitatea e de cele mai multe ori de 50%. In plus, cantitatea de celule stem la nastere e de cele mai multe ori prea mica pentru a fi transplantata mamei sau tatalui.

Celulele stem recoltate la nastere NU vindeca leucemia acuta

Leucemiile acute nu se trateaza cu autotransplant cu celule stem. Totul e inca la stadiul de experiment. “La ora actuala, experienta transplantului autolog in cazul leucemiilor acute limfo sau mielo este destul de restransa”, declara medical Margit Serban, sefa Clinicii de Transplant Medular Louis Turcanu.

Afirmatia aceasta e intarita de povestea unor tineri din Ramnicu Valcea. Cand au decis sa stocheze celulele fetiei care urma sa vina pe lume nu s-au gandit ca vor avea vreodata nevoie de ele. Au platit 2.020 de lei recoltarea si procesarea sangelui placentar, obligandu-se sa achite mai apoi, in fiecare an, 180 de lei stocarea in banca.

La nastere, copilul a fost declarat sanatos, iar ei traiau minunea de a fi parinti. Pana intr-o zi cand s-au dus cu fetita la medic, pentru ca nu se simtea bine. La inceput au crezut ca e racita, insa analizele de sange aveau sa le dea tot universul peste cap. Alisa avea leucemie acuta limfoblastica.

La numai 10 luni, fetita suferea de o forma agresiva de leucemie, iar medicii din Bucuresti le-au spus parintilor ca doar un transplant cu celule stem o poate salva. Au rasuflat atunci usurati. Recoltasera celulele la nastere si semnasera un fel de polita de asigurare, prin care firma se obliga sa achite cheltuielile de autotransplant, in valoare de 185.000 euro, in orice clinica din strainatate. Tot atunci primisera o informare in care scria negru pe alb ca boala de care sufera copilul lor se trateaza prin autotransplant. Asadar, erau convinsi ca unica lor grija trebuie sa fie sanatatea Alisei.

La scurt timp, aveau sa primeasca o noua lovitura. Celulele care fusesera recoltate nu putea fi folosite in tratarea leucemiei acute. Singura solutie este gasirea unui alt donator. Asadar, nici asigurarea nu mai era valabila, cata vreme medicii nu vorbeau despre un autotransplant. Uitandu-se din nou in hartiile primite de la firma au vazut ca leucemia acuta limfoblastica se numara printre cele care se vindeca cu celulele prelevate la nastere.

Medicii le infirmau insa asta si le recomandau sa-si duca fetita in strainantate si sa caute donator in registrul international. Au plecat in Italia cu formularul e112 si au constinuat acolo tratamentul cu citostatice. In tot acest timp, au asteptat raspunsuri de la banca unde depozitasera celulele. Firma era insa acoperita din punct de vedere legal: pe site aparea precizarea ca in cazul leucemiei actue limfoblastice se recomanda transplantul de la donator, iar autotransplantul cu celulele prelevate la nastere vine doar ca o ultima solutie de tratament. Aceasta informatie nu era insa trecuta si in contractul pe care parintii il semnasera.

Medicii italieni le-au confirmat ca boala fetitei lor nu potate fi vindecata cu propriile celule: "Donarea de tip autolog nu are un fundament stiintific, pentru ca un copil care se imbolnaveste de leucemie nu poate sa utilizeze propriile celule, care ar dezvolta din nou o leucemie", declara medicul Marco Zecca, seful sectiei de onco-hematologie pediatrica.

Parintii au inteles ca au stocat celulele degeaba, insa reprezentantii bancii sustin ca ele ar trebui pastrate, in cazul in care transplantul de la donator nu da rezultate. Medicii italieni au inceput deja cautarea unui donator de celule stem in registrul international, pe banii parintilor, care se chinuiesc acum sa faca rost de fonduri pentru a-si salva micuta de la moarte. Are numai un an si sase luni. In spital a invatat sa mearga, sa spuna primele cuvinte si sa se joace.
Au deschis conturi in care oamenii pot dona. Povestea lor ilustreaza perfect faptul ca celulele stem nu sunt tratamentul miraculos la care spera zeci de mii de parinti.

O PUTETI AJUTA PE ALISA DONAND IN CONTURILE AFISATE PE WWW.ALISASTEFANIA.RO
DONEAZA 8 EURO PENTRU ALISA SUNAND LA 0900 900 088 (numar apelabil doar din reteaua Romtelecom)

Cazuri in care transplantul de celule stem poate fi o solutie reala

Pentru sotii Miron din Galati insa existenta lor intr-o banca privata ii lasa sa doarma linistiti noaptea. Pentru fiul lor, tratat de leucemie, vestea ca va avea un frate le-a adus parintilor certitudinea in cazul in care boala ar recidiva, cel mic l-ar salva, pentru ca sunt compatinili 100%.

Familia lor a fost inclusa intr-un program numit "Transplant fraternal", oferit de cea mai mare banca din Romania, care are peste 60.000 de clineti, prin care recoltarea si depozitatea celulelor le-au fost oferita gratuit. Acesta e cazul ideal, in care celulele merita cu adevarat conservate. In plus, numarul bolilor vindecate prin tranplant este mult mai mare.

Celulele stem sunt tratamentul viitorului. In present, 70 de boli sunt trecute in lista celor care se vindeca sau sunt la stadiu de experiment. In fiecare an apar noi descoperiri, iar lumea medicala vorbeste despre terapii revolutionare. E de notorietate cazul unui tanar din Germania, infectat cu HIV, care a fost tratat prin transplant cu celule stem, dupa ce se imbolnavise de leucemie. Acum e vindecat: si de leucemie si de virusul HIV.

Tratamentul cu celule stem prelevate de la embrioni umani a stanit deja numeroase controverse, dupa ce medici din
China promiteau vindecarea pacientilor cu paralizii sau boli neurologice. Aceste tratamente sunt inca in faza de experiment, la fel si folosirea lor in produsele cosmetice, pentru regenerarea pielii.

Ca sa aflam mai multe despre tratamentul viitorului ne-am dus la Institutul de Cercetare in domeniul celulelor stem din Dresda, Germania. 90 de de oameni de stiinta incearca sa descifreze modul in care aceste celule pot regenera vase, tesuturi sau organe.

In laboratoarele Institutului de la Dresda, cercetatorii incearca sa gaseasca leacul catorva boli incurabile: diabet, Parkinson, Alzheimer sau Huntington, folosindu-se de celulele stem. Un lucru este cert: celulele stem provenite de la un donator sanatos pot face miracole in tratarea unor boli de sange grave. Si mai sigur e faptul ca aceste celule sunt deseori prea putine pentru a fi considerate solutii terapeutice.

Asadar, cercetatorii spera sa gaseasca formula prin care sa multiplice celulele din cordonul ombilical, pentru ca ele sa fie eficiente si pentru adulti. Din cauza cantitatii reduse, multe grefe isi pierd valabilitatea odata ce copilul creste in greutate si de aceea aproximativ 10% dintre romanii care le-au congelat renunta la ele.

In alte tari se incurajaza donarea lor in banci publice, insa la noi nu exista o astfel de Institutie. Italia chiar interzice depozitatea privata, pentru a incuraja donarea lor.

Si Spania promoveaza donarea sangelului din cordonul ombilical. Pana acum peste 100.000 de mame au fost de acord cu donarea in cele 8 banci publice. Datorita lor, traieste astazi Daciana Popa, o romanca stabilita in Spania in urma cu 11 ani. In 2007 a aflat ca are leucemie cronica, si dupa ce a facut tratament medicamentos, a aflat ca un transplant cu celule stem o poate vindeca 100%.

Ea avut noroc. Erau destule celule prelevate din cordon pentru a-i fi transplantate. Astazi, la trei ani de la transplant, Daciana se simte perfect si e complet vindeacata. Daciana e doar unul dintre exemple. Celulele stem prelevate din sangele ombilical pot vindeca afectiuni grave daca provin de la un donator sanatos. Situatiile in care ele pot fi folosite pentru propriul copii sunt rare, iar bolile pe care le pot vindeca, destul de putine.

In bancile din Romania sunt depozitate peste 70.000 de grefe cu celule sau sange placentar, iar pana acum nici o banca n-a eliberat celule pentru tratarea unui copil din Romania. Una dintre banci care are reprezentante in alte tari a eliberat insa celule pentru cativa pacienti straini.

Andreea, o tanara mamica, a aflat tot despre miraculoasele celule stem in spital, pe cand era insarcinata cu primul copil. Acum se pregateste sa nasca si o fetita. Mai sunt cateva zile, iar Andreea aranjeaza bagajul cu care va pleca la maternitate: hainele ei, ale fetitei si chitul de recoltare al celulelor.

A ales un pachet mai scump, prin care se preleveaza sangele placentar, cel din cordonul ombilical si tesutul din cordonul ombilical. O costa 950 de euro si e multumita ca poate plati aceasta suma in 12 rate lunare. Procedeul de recoltare al celulelor e simplu: sangele placentar sau ombilical e recoltat si transportat la banca, unde se va face depozitarea.

Daca celulele au fost infectate in sala de nasteri, parintii nu platesc nici un leu, dar daca sunt viabile, primesc acasa o factura cu suma de plata, care variaza intre 2.000 de lei si 8.000 de lei, in functie de opiniile fiecarui parinte. Tot atunci primesc si o instiintare cu cantitatea de celule stem extrasa si pentru ce greutate de corp pot fi folosite.

Andreea stie ca efortul financiar e mare, dar mai stie ca in cazul in care copiii ei ar avea nevoie de celule stem nu si-ar ierta niciodata aceasta economie. Si ca ea sunt zeci de mii de romani. E important insa ca ei sa stie ca aceste celule stem ar fi cu adevarat eficiente daca ar fi stocate intr-o banca publica, la care sa apeleze orice pacient roman.

La fel de folositoare sunt si in cazul in care donarea se face intre frati compatibili, in vreme ce autotransplantul cu celulele prelevate la nastere trateaza un numar destul de mic de afectiuni. Cei mai multi parinti prefera insa sa plateasca sume mari de bani, cu speranta ca nu vor avea nevoie de ele niciodata.