60% din carnea de porc vine din import. Cine umple golul lasat de taranul roman aflati duminica, la "Romania, te iubesc" VIDEO
60% din carnea de porc pe care o mancam vine din import pentru ca este mai rentabil sa cumperi din strainatate decat sa cresti animale in Romania. E absurd, dar adevarat. In 2011 romanii au cheltuit 240 de milioane de euro pe fripturi si mezeluri importate - mare parte din Germania. Cum s-a ajuns aici si, mai ales, cine poate umple golul lasat de taranul roman vedeti duminica la emisiunea "Romania, te iubesc!".
Hans e mai ieftin decat Ghita. Pe piata carnii de porc, unde cererea e uriasa, romanul a reusit sa dea faliment! Neamtul in schimb, si-a eficientizat productia in asa hal, incat romanul nu-i mai poate face concurenta. Teoretic, Romania poate exporta un milion de tone de carne de porc - practic, fara importuri am muri de foame. Lectia germana in agricultura e dura!
Liviu are curaj. Calca pe urmele fermierilor germani. Cate milioane de euro te costa sa construiesti o ferma de porci eficienta si de unde sa faci rost de atata banet, va spune chiar el, la "Romania, te iubesc".
"Asa cu bani de acasa poate oricine...dar sa prezinti un proiect si sa explici, uite: exista nevoi, eu pot sa le acopar, dar acum nici bancile din Romania n-au fost si nici acum, nici nu stiu daca sunt interesate de agricultura, adica... sa ne intelegem", spune Camelia Sucu, investitor.
Iar Camelia Sucu, investitor in topul milionarilor romani se lanseaza si ea in zootehnie: "Stii, e un domeniu in care pofta vine mancand", glumeste aceasta.
Fiindca astazi, fermele de animale se cumpara la cheie. Duminica, vedeti ce mai e romanesc in agricultura romaneasca. Macar porcul care creste pe plaiuri mioritice, o fi oare romanesc? Raspunsul il aflati la "Romania, te iubesc!"