Topul celor mai vulnerabile monede in fata crizei din zona euro. Cum se comporta leul
Forintul ungar, zlotul polonez, randul sud-african si realul brazilian sunt cele mai vulnerabile monede nationale, in cazul unei noi crize, declansate de problemele fiscale din zona euro. Criza datoriilor din Europa ar avea aceleasi efecte pe care le-a generat falimentul bancii americane Lehman Brothers, in 2008, scrie Bloomberg, care citeaza un studiu al Citigroup.
Dolarul taiwanez, peso-ul filipinez si sol-ul peruvian sunt "relativ sigure", se arata in studiul facut de banca americana, bazat pe o analiza a sistemului in perioada aprilie-octombrie 2008, dupa prabusirea Lehman Brothers, care a dus la criza economica globala.
"Situatia din Europa a atins un moment critic in care, daca liderii zonei euro nu vin cu o terapie de soc, situatia se deterioreaza semnificativ", se arata in raportul analistilor de la Citigroup.
"Daca UE nu va avea actiuni proactive, ne asteptam ca mai multe monede sa se prabuseasca. Dintre acestea, zlotul, forintul, randul si realul vor fi cele mai afectate", se mai precizeaza in raport.
Forintul a pierdut 4,5% fata de dolar si 1,9% fata de euro luna aceasta, dupa ce Grecia a cerut Uniunii Europene al doilea imprumut si pe fondul ingrijorarilor venite din partea Italiei. Zlotul s-a depreciat fata de dolar cu 3,8%, leul, cu 3,4%, coroana ceha, cu 3,2% si randul sud-african, cu 2,1%. Realul brazilian a pierdut, totodata, 0,8% in fata dolarului.
Pe acelasi subiect: